FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uručene nagrade "Drago Gervais"

RIJEKA,25. listopada 2011.(Hina) - Književne nagrade "Drago Gervais", koje dodjeljuje grad Rijeka, uručene su danas ovogodišnjim dobitnicima Željku Fundi iz Varaždina u kategoriji neobjavljenog djela te Milanu Rakovcu iz Zagreba za objavljeno djelo na čakavskome jeziku u protekle dvije godine.

Predsjednik prosudbenog povjerenstva Robert Bebek rekao je da su poezije Funde i Rakovca, s obzirom na to da su oba nagrađena rada zbirke pjesama, posve različite.

Fundin rukopis je najautentičniji pristigao na natječaj, ocijenio je, dodajući da je to vrlo izravna poezija koju autor gradi bez svjesnih intervencija u konvencionalnom smislu pjesme.

Rakovčeva poezija je zvonka, jasna i glasna, rekao je Bebek.

Fundina zbirka nosi naslov "Gdje je danas Jadranka Kosor?", za koji je Bebek ustvrdio da predstavlja mamac za čitatelje. Rakovčeva knjiga "Besida priletuća" objavljena je 2009. u nakladi Društva hrvatskih književnika.

Uz Bebeka, u prosudbenom povjerenstvu bili su Milorad Stojević, Elis Deghengi Olujić, Maja Hrgović i Ivica Prtenjača.

Ove godine na natječaj je iz svih krajeva Hrvatske, čak i iz Slovačke, stiglo 45 rukopisa neobjavljenih djela te 13 prijedloga objavljenih knjiga na čakavskome narječju.

Željko Funda rodio se 1950. u Varaždinu, gdje živi i radi kao srednjoškolski profesor engleskog jezika. Objavio je devet knjiga, novele, kajkavsku poeziju, kajkavski roman, priče za djecu. Jedan je od začetnika haiku stvaralaštva na tom području.

Novinar, feljtonist, putopisac, esejist, romanopisac, prevoditelj, pjesnik i urednik Milan Rakovac rodio se 1939. godine u Rakovcima u blizini Poreča. Radio je kao urednik u dnevnim novinama, časopisima te na Hrvatskoj televiziji. Prijevodi njegovih djela objavljeni su na talijanskome, njemačkome, engleskome, ukrajinskome i slovenskom jeziku.

Književna nagrada "Drago Gervais" dodjeljuje se od 1951. godine. Do 1974. dodjeljivala se svake godine, a od tada svake druge godine. Nagrada se sastoji od 20.000 kuna, po koliko nagrađeni dobivaju za obje kategorije, te od izdavanja neobjavljenog djela.

Nagrade je dobitnicima uručio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙