FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Volontiranjem do zaposlenosti i uključivanja u društvo

ZAGREB, 3. studenog 2011. (Hina) - Jednogodišnji projekt inkluzivnog volontiranja koji se prvi puta provodio u Hrvatskoj pokazao je da se socijalno isključene i marginalizirane skupine građana, poput beskućnika, invalida ili dugotrajno nezaposlenih mogu kroz volontiranje i pomaganje drugima ponovno uključiti u društvo, pa i naći novo zaposlenje, rečeno je danas na predstavljanju projekta "Jednake mogućnosti: Inkluzivno volontiranje kao put prema integraciji i većoj zapošljivosti".

Preokrenuli smo uobičajenu definiciju volonterstva po kojoj "jači" pomaže "slabijemu" i u Hrvatskoj primijenili inovativan pristup, koji se već godinama koristi u razvijenim europskim zemljama, a gdje ljudi koji se spletom životnih okolnosti nađu u teškoj situaciji, volonterski pomažu drugima, te time stječu nove vještine, podižu svoje samopouzdanje i ponovno se uključuju u društvo, kazala je voditeljica Volonterskog centra Osijek Lejla Šehić Relić.

U nepunih godinu dana provođenja projekta volonterski centri u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu uključili su u rad 92 nova volontera iz različitih socijalno ugroženih i isključenih skupina. Među njima su dugotrajno nezaposlene osobe srednje životne dobi, ili one s nedovoljnim stupnjem obrazovanja, osobe s invaliditetom, beskućnici, pripadnici manjinskih skupina, bivši ovisnici ili osuđenici, svi oni kojima je bilo prijeko potrebno podizanje samopoštovanja, stjecanje novih znanja i povratak spoznaje da su korisni u društvu.

U samo pola godine volontiranja njih sedmero je našlo posao, što je za njih veliki korak, a govori i to da bi radno iskustvo stečeno volontiranjem trebalo više vrednovati i na tržištu rada, napomenula je Šehić Relić.

Također, većina volontera uključenih u projekt iskazala je želju za nastavkom volontiranja jer su umjesto svog dosadašnjeg "statusa", koji ih je stigmatizirao zbog društvenih stereotipa, dobili novi - status volontera, što im je pobudilo osjećaj zadovoljstva i uvelo ih u neka područja iz kojih su do tada bili isključeni.

Nositelj projekta je Volonterski centar Osijek, a partneri u provođenju su Volonterski centar Zagreb, Udruga Smart-Volonterski centar Rijeka i udruga Mi-Volonterski centar Split. Projekt je sa 125 tisuća eura financirala Europska unija, kroz program IPA Komponenta IV-Razvoj ljudskih potencijala. Najavljeno je da se takav pristup volontiranju namjerava u Hrvatskoj nastaviti i dalje, po uzoru na europske zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙