FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 27. listopada 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

BRUXELLES - Banke su pristale na dobrovoljni otpis 50 posto potraživanja na grčke obveznice, što je bio najteži dio maratonskog summita čelnika eurozone koji počeo u srijedu navečer, a završio oko četiri sata u četvrtak ujutro. Dogovor je objavio na konferenciji za novinare predsjednik Europsko vijeća Herman Van Rompuy nakon završetka summita koji je trajao desetak sati. Dobrovoljnim pristankom banaka da otpišu polovicu svojih potraživanja grčki dug bit će smanjen za 100 milijardi eura. Dogovor o smanjenju grčkog duga dio je velikog programa za rješavanje krize. "Postigli smo cjeloviti dogovor", izjavio je Van Rompuy.

Najtežio dio pregovora bio je s predstavnicima banaka koje su Grčkoj posudile novac. Van Rompuy je rekao da će dogovor omogućiti da grčki javni dug do 2020. godine padne na 120 posto njezina BDP-a. Današnji grčki dug iznosi 350 milijardi eura, što je 162 posto njezina BDP-a.Čelnici eurozone postigli su dogovor i o jačanju kreditnih sposobnosti Europskog fonda za financijsku stabilost (EFSF), koji će učinkom poluge biti povećan na 1000 milijardi eura, kako bi mogao priteći u pomoć prezaduženim članicama eurozone. Čelnici eurozone pozdravili su najavu talijanske vlade da će donijeti cjelovit program ekonomskih reformi i mjere za fiskalnu konsolidaciju.

BRUXELLES - Nova era počinje za Grčku, rekao je u četvrtak grčki premijer Georgij Papandreu nakon europskog summita u Bruxellesu na kojemu su banke, nakon mučnih pregovora, odlučile da će znatno smanjiti njezino zaduženje. "Novo razdoblje, nova era počinje za Grčku", istaknuo je tiskovnoj konferenciji. "Bit će to za nas novi početak. No i dalje moramo raditi", kazao je. Predsjednik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet pozdravio je u četvrtak "iznimno važne odluke" čelnika eurozone. "Donijeli smo iznimno važne odluke na nekolikim poljima (...) Sve to sada zahtijeva puno rada, puno ubrzanog rada", kazao je Trichet koji se sprema da početkom studenog napusti tu monetarnu ustanovu u Frankfurtu. Glavna direktorica Svjetskog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde pohvalila je iz Washingtona "velik napredak" ostvaren na europskom summitu, čestitavši čelnicima eurozone na donošenju "programa koji će moći odgovoriti na krizu u regiji".

LJUBLJANA - Slovenski premijer Borut Pahor izrazio je zadovoljstvo rezultatima desetosatnog sastanka čelnika država Europske unije koji su raspravljali o dužničkoj krizi na području eurozone. "Nitko ne može reći da je ovim sastankom kriza završena, ali su njegovi zaključci po mojoj ocjeni možda i premašili očekivanja", rekao je Pahor u četvrtak rano ujutro nakon završetka sastanka u Bruxellesu. Zaključci samita donose vrlo ambiciozan mehanizam za pomoć Grčkoj i jačanje bankarskog sektora u eurozoni, ali predlažu i usklađenije ekonomske politike u državama eurozone, te sugeriraju potrebu da se radi jačanja financijske discipline promijeni ugovor EU-a, rekao je Pahor. Slovenski premijer čija vlada do izbora nove poslije prijevremenih izbora zakazanih za 4. prosinca obavlja tekuće poslove rekao je da će se nova vlada na proljeće iduće godine morati odlučiti glede dokapitalizacije Nove Ljubljanske banke i provesti strukturne reforme radi financijske stabilizacije, no da Slovenija ipak ne spada u red najzaduženijih država iako daljnje zaduživanje treba zaustaviti.

PEKING - Kineske vlasti su naredile da se u zemlji pojača nadzor nad internetom, napose nad društvenim mrežama, kako bi spriječile objavljivanje "glasina" i "vulgarnosti", tjedan dana nakon plenuma Komunističke partije posvećena medijima. Global Times piše na naslovnici u četvrtak da su kineski čelnici izradili desetogodišnje smjernice kako bi potaknuli "izgradnju sustava socijalističkih vrijednosti" i ujedno povećali "ugled Kine". Sve veća popularnost društvenih medija u zemlji koja već ima više od 500 milijuna korisnika interneta, zabrinjava Peking, kao i činjenica da je internet postao najčešći kanal kojim brojni Kinezi usmjeravaju svoj bijes zbog zloporaba i nepravde. Kako pišu glasila, policija je ovog tjedna počela uhićivati korisnike interneta koje sumnjiči za širenje "glasina", a nadzor nad internetom, koji se ionako strogo pratio, dodatno se pojačava. I televizijske mreže u regionalnim središtima pozvane su da smanje zabavni program i uklone odveć "materijalističke" sadržaje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙