FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Deseto jubilarno hodočašće u Bobovac

MOSTAR, 22. listopada 2011. (Hina) - Deseto jubilarno vojno-redarstveno hodočašće i molitvu za domovinu Bosnu i Hercegovinu predvodio je u subotu povodom godišnjice smrti posljednje bosanske kraljice Katarine na ostacima srednjovjekovnog kraljevskog grada Bobovca, nedaleko Vareša, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić pozivajući Hrvate katolike u BiH da ostanu vjerni svojim ognjištima unatoč gorčini posljedica posljednjeg rata.

"Na taj način povezali smo s nama i sve one koji su osjetili svu gorčinu progonstva i tuđine kako bi rado navratili u ove krajeve i kako ne bi zaboravili grobove svojih predaka“, rekao je kardinal Puljić u propovijedi. Dodao je da Hrvati katolici trebaju pokazivati da poštuju svoju povijest u domovini BiH.

"Zato sam odlučio da molimo ovdje kako bi moj hrvatski narod shvatio i prepoznao svoje korijenje i rastao u ljubavi prema svom identitetu“, dodao je.

Na misnome slavlju na Bobovcu su sudjelovala i trojica vojnih kapelana iz Republike Hrvatske čiju je nazočnost pozdravio vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić kazavši da očekuje kako će oni biti "prethodnica službenih i brojnijih dolazaka na Bobovac pripadnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske narednih godina" kao što se i hrvatski vojnici iz BiH početkom listopada pridružuju vojnom hodočašću u Mariju Bistricu.

Vojno hodočašće i molitva za Domovinu održava se u subotu najbliže danu smrti posljednje bosanske kraljice Katarine koja je preminula 25. listopada 1478.

Bobovac je bio sjedište bosanskih vladara od razdoblja vladavine bana Stjepana II. Kotromanića, preko više bosanskih kraljeva i kraljica sve do prestanka bosanske samostalnosti turskom okupacijom Bosne 1463.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙