FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Polančec traži manju uvjetnu kaznu u "slučaju reflektor"

ZAGREB, 19. listopada 2011. (Hina) - Bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec zatražio je danas od Vrhovnog suda da mu za pet mjeseci umanji jednogodišnju uvjetnu kaznu u slučaju "reflektor", što je prvi slučaj podnošenja žalbe na presudu donesenu na temelju priznanja krivnje okrivljenika i nagodbe s tužiteljstvom.

Iako je priznao krivnju za "nezakonito posredovanje" jer je potrošio 230 tisuća kuna za rasvjetu nogometnog igrališta NK Osvit u svom rodnome selu Đelekovci, Polančec se ne slaže s dijelom presude zagrebačkog Županijskog suda kojom je osuđen i za poticanje na krivotvorenje službene isprave jer je klub nakon izgradnje reflektora izvođaču radova ispostavio račun.

"Bez obzira na koji je način došao do novca, NK Osvit je po zakonu bio dužan izvođaču radova ispostaviti račun", izjavio je Hini Polančecov odvjetnik Anto Nobilo nakon sjednice sudskog vijeća Vrhovnog suda.

U žalbi koju je danas obrazlagao vijeću stoji da se dvije točke optužnice za nezakonito posredovanje i poticanje na krivotvorenje isprave međusobno isključuju. To znači da ako je došlo do nezakonitog posredovanja, što je Polančec i priznao, nema drugog kaznenog djela, pa ga se za nešto što nije kažnjivo nije niti moglo osuditi, pojasnio je Nobilo.

Kako je za svaku od točaka optužnice osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu od sedam mjeseci, što je objedinjeno u jedinstvenu jednogodišnju kaznu, Polančec i njegov odvjetnik očekuju od Vrhovnog suda da ga proglasi krivim samo za protuzakonito posredovanje i kaznu umanji za pet mjeseci.

Polančec se s USKOK-om nagodio sredinom listopada prošle godine, a nakon što je sud prihvatio nagodbu i donio presudu, bivši potpredsjednik vlade je rekao da je samo pomagao rodnome selu Đelekovcu te da mu je sada žao što nije učinio i više.

Bivši potpredsjednik vlade, osim ovog slučaja, nepravomoćno je osuđen na tri godine i tri mjeseca zatvora zbog naručivanja nepotrebne stručne studije od vukovarskog odvjetnika Petra Miletića, a optužen je i u aferi Spice, gdje ga se tereti da je zajedno s bivšim čelnicima Podravke i njihovim poslovnim partnerima koprivničku prehrambenu tvrtku oštetio za 400 milijuna kuna.

Jedan je od osumnjičenih i za 600 milijuna kuna teške malverzacije na štetu HEP, a USKOK je nedugo prije podizanja optužnice odustao od njegova kaznenog progona u slučaju prodaje Ine mađarskome MOL-u, jer u istrazi nije pronašao dokaze da bi Polančec pomogao bivšem premijeru Ivi Sanaderu u primanju mita.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙