FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prlogov obrt nije bio registriran za radove koji su mu nezakonito dodijeljeni

ZAGREB, 12. listopada 2011. (Hina) - Obrt Nevija Prloga, kojemu su bivši predsjednik uprave "Podravke" Zdravko Šestak i direktor nabave u toj tvrtki Darko Korošec namještali milijunske poslove u koprivničkoj prehrambenoj tvrtki uopće nije bio registriran za radove koji su mu dodijeljeni, ističe se u obrazloženju zagrebačkog Županijskog suda na kojem su zbog primanja mita Šestak i Korošec osuđeni na godinu i osam mjeseci, a Prlog zbog davanja mita na godinu dana zatvora.

Predsjednik sudskog vijeća Željko Horvatović ocijenio je da je tijekom suđenja, u javnosti poznatog kao slučaj "Manager 2", nedvojbeno utvrđeno da su Podravkini čelnici od početka usmjeravali tijek natječaja za svog prijatelja Prloga koji im je zauzvrat financirao radove na privatnim nekretninama.

"Komisija koja je odlučivala kome će se dodijeliti poslovi djelovala je samo formalno, a članovi komisije nisu ulazili u detalje niti ih stručno analizirali", ustvrdio je sudac. Zaključio je da su odluke komisije tek predstavljale pokriće za nešto što je ranije dogovoreno zbog njihovih međusobnih odnosa. Prlog je, naime, sa Šestakom bio u kumskim, a Korošecom u prijateljskim vezama.

Uz iskaze svjedoka sud je presudu utemeljio i na materijalnim dokazima, među kojima je i dokument iz kojega je vidljivo da je Korošec odlučio koga će pozvati na natječaj za uređenje Podravkine kinodvorane, restorana javne prehrane i spomen sobe Zlate Bartl, voditeljice tima koji je izumio Podravkin najpoznatiji proizvod Vegetu.

Svi poslovi kasnije su dodijeljeni Prlogu koji je u međuvremenu obaviješten o ostalim ponudama.

USKOK u optužnici ističe da je Prlogu omogućeno da od siječnja 2006. do listopada 2008. pobijedi na dva pozivna natječaja Podravke i dobije šest milijuna kuna vrijedne poslove adaptacije kinodvorane, rekonstrukciju prizemlja zgrade društvene prehrane i uređenja spomen sobe.

Prlog je zauzvrat Šestaku, prema presudi, radio garažu i nadstrešnicu na kući te popločao dvorište, a Korošecu apartman u Tribunju.

Postane li ova presuda Šestak će državi morati vratiti 190.000, a Korošec 252.000 kuna.

Prvooptuženi Šestak, koji je i jedan od osmorice optuženih za 400 milijuna kuna teške malverzacije na štetu Podravke, kazao je izlazeći sa suda da je tijekom postupka dokazano da je nevin, kao i ostala dvojica optuženika.

Njihova obrana najavila je žalbu Vrhovnom sudu, kao i USKOK-ovi tužitelji koji smatraju da je sud trebao izreći oštrije zatvorske kazne.

Na izricanju presude nije se pojavio trećeoptuženi Prlog, koji se po riječima svog odvjetnika nije osjećao dobro.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙