FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ISIS: razvoj iranskog nuklearnog programa usporen sankcijama

WASHINGTON/ZAGREB, 19. listopada 2011. (Hina) Napori Irana da razvije vlastiti ??nuklearni program otežani su nizom izazova vezanih uz međunarodne sankcije i unazađeni kibernetičkim napadom crva Stuxnet 2010.godine, ocjenjuje se u zaključcima dva nova izvješća Instituta za znanost i međunarodnu sigurnost (ISIS) iz Washingtona.

U izvješćima ISIS-a, nuklearnog 'think tanka' koji vodi bivši inspektor UN-a za oružje David Albright, kaže se kako je Iran je bio prisiljen koristiti inferiornije dijelove i slabije metale, zbog tog što su mu sankcije ograničile dostup do potrebnih materijala. Nalazi ISIS-a temelje se i na razgovorima s dužnosnicima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), kaže se u izvješćima objavljenim u utorak, izvješćuje CNN.

"Deset godina nakon početka gradnje pogona za obogaćivanja uranija u Natanzu, vjerojatnost da će Iran će izraditi nekoliko desetaka tisuća centrifuga za obogaćivanje čini se udaljenom na temelju njihove loše izvedbe", ističe se u jednom od izvješća. "Čak i s naprednim centrifugama, Iran može biti blokiran sankcijama da izradi te napredne centrifuge u dovoljno velikom broju", dodaje ISIS

Pogon Natanz onesposobljen je kada je računalni virus napao dio centrifuga. No u ISIS-ovu izvješću se navodi da je broj centrifuga danas vraćen na veću razinu nego prije napada Stuxneta.

IAEA je u nekoliko posljednjih izvješća, naznačila kako ne znači da se sve te centrifuge nužno koriste u obogaćivanju uranija. Albrightovo izvješće navodi da je crv Stuxnet mogao smanjiti vijek trajanja centrifuga, čak i ako one nisu odmah pokvarene, tako što ih je prisilio da se okreću izmijenjenim brzinama.

Međutim, unatoč izazovima, na temelju ISIS-ove procjene iranske proizvodnje obogaćenog uranija, u izvješću se zaključuje da ga Iranci imaju više nego dovoljno za deklarirani cilj proizvodnje nuklearnog goriva za svoj medicinsko-istraživački reaktor u Teheranu, te kako izgleda da je Iran na putu "proizvodnje uranija u kategoriji obogaćenosti za nuklearno oružje".

Obogaćivanjem uranija u njemu se povećava koncentracija radioaktivnog izotopa U-235. Dok je za gorive šipke nuklearnog reaktora dovoljna obogaćenost od 20 posto, za proizvodnju nuklearnog oružja potreban je uranij obogaćen na 85 do 90 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙