FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte porasle, pojavila se nova nada za rješenje europskih dužničkih problema

LONDON, 26. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, poduprte očekivanjima da Europa priprema odlučnije mjere kako bi u kratkom roku suzbila dužničku krizu i spriječila njezino širenje i opetovano klizanje svjetsko gospodarstvo u recesiju.

Barel sirove nafte za isporuke u studenom pojeftinio je tako 2,31 dolar na 101,66 dolara, da bi se oko podneva naglo oporavio na 105,15 dolara, u plusu 1,18 dolara. Na američkom tržištu njegova je cijena pala 2,74 dolara, na 77,11 dolara, da bi potom poskočila na 80,35 dolara, što znači da je bio u plusu 50 centi.

Tržišta su reagirala na vijesti da europski čelnici traže nove načine kako bi riješili dužničku krizu u regiji. Nakon što su prošloga vikenda predstavnici Sjedinjenih Država, Kine i drugih zemalja tražili od Europe da se odlučnije postavi u rješavanju dužničkih teškoća, europski su se dužnosnici usmjerili na jačanje 440 milijardi eura vrijednog kriznog fonda.

"Cijene su na tržištima već snažno pale i loše su vijesti već uračunate. Mislim da se razmatra mogućnost grčkog stečaja. Ima šansi da tržište više neće značajno padati, bar ne neko vrijeme", konstatirao je Christopher Bellew, naftni broker iz Jefferies Bachea. "Dionice su se stabilizirale", podsjetio je.

Grčka, epicentar krize eurozone, pokušava osigurati novu tranšu sredstava od međunarodnih zajmodavaca, uključujući i MMF, kako bi sljedećeg mjeseca mogla podmiriti svoje obveze.

MMF je u nedjelju objavio da će se njegovi inspektori ovog tjedna vjerojatno vratiti u Atenu, nakon što su dobili pisana jamstva o novom paketu mjera štednje.

U međuvremenu je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak kliznula za 74 centa, na 104,37 dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙