FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Savez društava "Josip Broz Tito" protiv preimenovanja trga

ZAGREB, 18. listopada 2011. (Hina) - Osvrćući se na zahtjeve za promjenom imena zagrebačkog Trga maršala Tita, Savez društava "Josip Broz Tito" pozvao je građane da se odupru svakom pokušaju rušenja ustavnog poretka, povijesnog revizionizma i djela Josipa Broza Tita u koja spadaju narodnooslobodilačka borba, povrat Istre te gradova i otoka koji su u Drugom svjetskom ratu predani Italiji, sukob i razlaz sa staljinizmom, samoupravljanje kao alternativa neoliberalizmu te borba za mir putem pokreta nesvrstanosti.

U današnjem priopćenju, koje je potpisao predsjednik Saveza društava "Josip broz Tito" Tomislav Badovinac, opetovano se osuđuju svi zločini počinjeni u vrijeme Drugog svjetskog rata, bez obzira tko ih je počinio, te poziva nadležna tijela da utvrde istinu.

Smatraju kako je u 2011. nastao "pogrom na antifašizam".

"Ponovila se poznata sintagma prof. Ive Banca u svojstvu predsjednika Hrvatskoga helsinškog odbora da "antifašist može biti samo antikomunist" koju je izustio ministar unutrašnji poslova Tomislav Karamarko. On je pokrenuo lavinu protiv antifašizma, kao civilizacijske tekovine, u zamjenu za antitotalitarizam", ističe se priopćenju i naglašava da bi time bile poništene ustavne osnove temeljene na odlukama ZAVNOH-a na kojima se temelji državna suverenost Republike Hrvatske.

"O izjavama Karamarka nije se decidirano ogradila vlada, a niti drugi organi vlasti ili političke stranke, pa se može zaključiti da te izjave nisu samo njegove već da je Karamarko samo glasnogovornik onih koji nasrću na antifašizam", smatraju u Savezu društava "Josip Broz Tito".

"Dokaz za takvo zaključivanje je i način na koji se pronalaze grobišta i utvrđuju da se u njima nalaze žrtve komunističkog zločina, bez obzira tko se u njima nalazi i bez valjanih činjenica. Sve se to radi da bi se pod maskom osude komunističkih zločina osudio antifašizam, koji simbolizira NOB i SFRJ. To je dugoročan program jer se ne optužuju samo antifašistički borci za komunističke zločine, već se prijeti njihovoj djeci i potomcima", navodi se u priopćenju Saveza društava "Josip Broz Tito".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙