FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hamas oslobodio Shalita

JERUZALEM, 18. listopada 2011. (AFP) - Palestinski islamistički pokret Hamas oslobodio je izraelskog vojnika Gilada Shalita, potvrdili su u utorak ujutro palestinski i izraelski izvori.

Izraelski vojni izvori u Jeruzalemu su za France presse potvrdili da se Shalit trenutno nalazi u Egiptu odakle će nakon pregleda biti upućen prema Izraelu.

"Shalit je predan egipatskoj strani ali neće biti predan Izraelcima prije dolaska svih oslobođenih palestinskih zatvorenika", izjavio je Hamasov predstavnik u Gazi.

Prva faza razmjene, koja će trajati nekoliko sati, okončat će sagu Shalitova zatočaništva u Gazi koja je pet godina okupirala Izraelce. Hamas je Shalita predao Egiptu, koji je posredovao u sporazumu, a Egipćani će ga predati Izraelcima u isto vrijeme kada 477 zatvorenih Palestinaca bude službeno pušteno.

Shalit, sada star 25 godina, otet je u lipnju 2006. godine. Kidnapirali su ga militanti koji su prokopali tunel u Izrael iz Pojasa Gaze i iznenadili njegovu tenkovsku posadu. Dvojca njegovih kolega ubijena su u tom napadu. Posljednji ga je put javnost vidjela 2009. na Hamasovoj videosnimci, blijeda, mršava i iscrpljena.

Shalit će nakon puštanja helikopterom biti prevezen u vojnu bazu u središtu Izraela gdje će ga dočekati obitelj i premijer Benjamin Netanyahu. Hamas, pak, priprema herojski doček u Gazi za svoje oslobođene članove.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙