FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Varaždin slavi 20. obljetnicu oslobođenja

VARAŽDIN, 21. rujna 2011. (Hina) - U povodu 20. obljetnice oslobođenja Varaždina (22. rujna 1991.), u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu večeras je održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina.

U sklopu sjednice, okupljenima su se obratili predsjednik Gradskog vijeća Ivan Herman, predsjednik Kriznog štaba 1991. Čedomil Cesarec i zamjenik gradonačelnika Varaždina s ovlastima gradonačelnika Zlatko Horvat, a izveden je poetski recital "Grad ponosa i dostojanstva u ratu i miru" kojim su predstavljena ratna događanja u Varaždinu te Varaždin – 20 godina kasnije.

"Pobjeda nad JNA 1991. bila je pobjeda svih Varaždinaca, ali i ljudi i branitelja iz okolnih gradova i mjesta u kojima su formirane postrojbe koje su pohitale u obranu Varaždina. Kako onda, tako i danas, mi im se Varaždinci zahvaljujemo na spremnoj i nesebičnoj pomoći", istaknuo je predsjednik Ivan Herman te dodao da velik dio zasluga ide pripadnicima varaždinske policije koji su podnijeli najveći teret u odlučujućim akcijama oslobađanja. Naglasio je da je varaždinska pobjeda značila prekretnicu u Domovinskom ratu jer je od toga trenutka Hrvatska vojska raspolagala sa sedam puta više oružja, kojim je mogla zaustaviti agresiju i u konačnici doći do pobjede.

"Varaždin je iz Domovinskog rata izašao ponosan i snažan, a njegov je poslijeratni razvoj najbolji odgovor na pitanje: jesmo li dovoljno iskoristili poziciju pobjednika", istaknuo je Herman.

Varaždinskih dana rata prisjetio se i predsjednik Kriznog štaba Čedomil Cesarec. "To je bila prva prava oružana pobjeda u Domovinskom ratu koja je osim velike količine oružja, dala nemjerljiv moralni poticaj hrvatskim braniteljima, u trenucima kad smo na većini frontova bili u defenzivi. Čistoća te ratne pobjede te pridržavanje ratnog prava i običaja, obilježje je varaždinskih dana rata i zato to treba posebno isticati", rekao je Cesarec.

"Naša je pobjeda s pravom upisana zlatnim slovima. Bili smo jedini hrvatski grad iz kojeg jugovojska nije odnijela oružje, a koje je zapravo spasilo Hrvatsku. Naša pobjeda dala je poticaj i ulila snagu tisućama branitelja na hrvatskim ratištima, da ustraju u borbi za svoju domovinu", naglasio je Zlatko Horvat. Svima smo, istaknuo je, pokazali našu odlučnost, svima smo pokazali da ne želimo razaranja i žrtve, svima smo pokazali koliko nam je stalo do našega grada i samostalne Hrvatske.

U sklopu proslave 20. obljetnice oslobođenja grada jutros su položeni vijenci kod spomen-obilježja poginulim braniteljima na Varaždinskom groblju. Uoči svečane sjednice Gradskog vijeća, blagoslovljen je četiri metra visoki križ zahvalnosti za oslobođenje Varaždina, postavljen na Trgu slobode, te je služena misa u Crkvi sv. Nikole. Sutra će u palači Herzer biti održan okrugli stol o značaju oslobođenja Varaždina za Domovinski rat, a nakon toga bit će otvorena izložba i predstavljena fotomonografija "Istina jednog vremena – Foto zapisi iz Domovinskog rata" autora Darka Gorenaka. U varaždinskom HNK-u održat će se promocija monografije 7. gardijske brigade Hrvatske vojske „PUME“, a navečer na Trgu bana Jelačića pučko veselje za sve građane uz glazbu i gastro ponudu.

Dan oslobođenja Varaždina slavi se 22. rujna u spomen na predaju i odlazak jedinica JNA iz Varaždina. Nakon sedmodnevnih borbi u kojima je poginulo 6, a ranjeno 37 osoba te su raketirani varaždinski aerodrom i drugi dijelovi grada, general major JNA Vladimir Trifunović je 22. rujna 1991. potpisao predaju varaždinskog garnizona JNA, a svim je vojnicima JNA omogućen prijevoz autobusima do Srbije. Predaja varaždinskog garnizona nije bila važna samo za Varaždin i okolicu, nego i za cijelu Hrvatsku, budući da su varaždinski branitelji u Varaždinu i okolici zaplijenili velike količine streljiva, naoružanja i vojne opreme, koji su odmah raspoređeni po bojišnici i odigrali su ključnu ulogu u kasnijim akcijama oslobođenja domovine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙