FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat od Vlade traži obnovu pregovora s Tankerskom plovidbom o gradnji brodova

SPLIT, 14. listopada 2011. (Hina) - Čelnici Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) upozorili su danas kako zbog nedostatka ugovora o gradnji novih brodova dolazi u pitanje opstanak hrvatskih brodogradilišta, te su pozvali Vladu da obnovi pregovore s Tankerskom plovidbom o gradnji brodova za tu kompaniju.

U idućih mjesec dana Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva treba obnoviti pregovore s Tankerskom plovidbom kako bi Brodosplit i 3. maj iz Rijeke za tu kompaniju gradili po dva broda, rekao je predsjednik SMH–a Vedran Dragičević na konferenciji za novinare.

Pritom je podsjetio na obećanje ministra gospodarstva Đure Popijača da će dogovoriti gradnju brodova za Tankersku plovidbu kako bi se pomoglo domaćim brodogradilištima, ali od obećanja ništa nije ostvareno.

Dragičević je također upozorio da 3. maj ima posla samo do polovice iduće godine, a u Kraljevici samo u prvoj trećini 2012.

Najteže je stanje u Brodosplitu gdje nam je obećano ugovaranje devet brodova, ali je ugovorena gradnja samo jednog broda za Jadroplov, i to po nepovoljnim uvjetima, kaže Dragičević. Naglasio je kako svaki dan nerada u bilo kojem hrvatskom brodogradilištu državu košta tri milijuna dolara.

Predsjednik Odbora hrvatske brodogradnje pri SMH–u Josip Šoljić kritizirao jer Vladu jer socijalnim partnerima još uvijek nije dostavila nacrte kupoprodajnih ugovora za brodogradilišta, pa sindikati ne mogu predložiti eventualne izmjene tih nacrta.

Povjerenik SMH–a za Dalmaciju Slavko Bilota, koji je i glavni sindikalni povjerenik u Brodotrogiru, izvjestio je kako se jutros potencijalni kupac Brodotrogira Danko Končar sastao s predstavnicima sindikata u vezi privatizacije i socijalnog sporazuma. Bilota vjeruje da će Končar uskoro prihvatiti sporazum sa sindikatima.

Glavni sindikalni povjerenik u Brodosplitu Joško Franić upozorio je kako je u tom brodogradilištu trenutno 700 radnika na čekanju, a taj će se broj povećati ako se uskoro ne ugovori gradnja novih brodova. Sporost privatizacije Brodosplita i neugovaranje brodova, po Franićevim riječima, ugrožavaju opstanak splitskog brodogradilišta kojem prijeti stečaj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙