FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beogradska nevladina udruga podnijela prijave za zločine u Tenji

BEOGRAD, 13. listopada 2011. (Hina) - Srbijanska nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo podnijela je srbijanskome Tužiteljstvu za ratne zločine kaznenu prijavu protiv više od 30 pripadnika negdašnje Teritorijalne obrane (TO) i Policijske postaje u hrvatskoj općini Tenji zbog ratnih zločina protiv civila, pretežito Hrvata, objavila je u četvrtak ta organizacija.

Kaznene prijave podnesene su i protiv više pripadnika Novosadskog korpusa bivše Jugoslavenske narodne armije (JNA) i vojnih i civilnih tajnih služba te skupina koje su bile pod zapovjedništvom Željka Ražnatovića Arkana zbog ratnih zločina protiv civila i ratnih zarobljenika počinjenih u Tenji 1991. godine.

U priopćenju Fonda za humanitarno pravo navodi se kako se prijavljeni terete za masovna ubojstva nenaoružanih civila, Hrvata i drugih nesrba, njihova mučenja, zatvaranja i progon preživjelih radi zastrašivanja ostalih civila kako bi što prije napustili Tenju.

Oni se terete da su, kako se ističe, od srpnja do studenoga 1991. ubili najmanje 29 civila, od kojih još nisu pronađena tijela 13 žrtava.

Prijavljenima se stavlja na teret i da su protupravno zarobili više civila, Hrvata i nesrba, zatvarali ih i držali u podrumima obiteljskih kuća, zgradama za sušenje mesa i mesnih prerađevina, tzv. pušnicima, površine od najviše četiri metra četvorna te u drugim zgradama u Tenji.

Ondje su ih, kako se sumnja, brutalno premlaćivali, oduzimali im vrijedne osobne predmete, krali pokućstvo i sve vrjednije stvari iz kuća i zgrada, prisiljavali ih da za Srbe rade teške fizičke poslove i da pjevaju srpske nacionalističke i četničke pjesme.

U tim su improviziranim zatvorima zajedno zatvarali muškarce i žene i držali ih bez osnovnih higijenskih uvjeta, hrane i nužnih lijekova, dodaje se.

Po navodima u priopćenju, sumnja se da su u listopadu 1991. prijavljeni iz TO Tenje i Policijske postaje Tenje od prijavljenih pripadnika bivše JNA i Vojne policije iz sastava Novosadskog korpusa preuzeli ratne zarobljenike – pripadnike Zbora narodne garde Republike Hrvatske iz sastava 106. brigade Hrvatske vojske – Ivicu Lovrića, Franju Cirakija, Miroslava Vargu i Ivana Vadlju – zatvorili ih u Osnovnu školu u Tenji, koja je služila kao zatvor pod nadzorom Policijske postaje, te da su ih, nakon ispitivanja i premlaćivanja, svu četvoricu ubili.

Prijavljeni se također sumnjiče da su 1991. godine s područja Tenje prognali 2961 Hrvata i drugih nesrba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙