FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sastanak hrvatsko-srbijanskog povjerenstva za manjine

BEOGRAD, 19. rujna 2011. (Hina) - Mješovito međuvladino povjerenstvo Hrvatske i Srbije za prava manjina sastalo se u ponedjeljak u Beogradu na svojoj petoj sjednici na kojoj bi se trebalo analizirati unaprjeđenje položaja hrvatske manjine u Srbiji i srbijanske u Hrvatskoj.

Supredsjednici povjerenstva Petar Barišić i Janko Veselinović izjavili su novinarima u stanci sastanka kako je od četvrtog sastanka povjerenstva u lipnju 2010. u nekim područjima zabilježen napredak dok je u drugim stanje nepromijenjeno ili čak lošije.

Barišić je, govoreći o spornim točkama, ukazao kako se u Srbiji ne provodi odredba sporazuma između dviju država koji Hrvatima jamči izravnu parlamentarnu zastupljenost.

Hrvatska je, po Barišićevim riječima, 2010. usvojila zakonodavstvo koje se bavi povratom imovine i taj je proces, kako je rekao, u dobrom dijelu već realiziran. Dodao je kako sa srbijanske strane postoji volja da budu usvojeni zakoni temeljem kojih bi hrvatska manjina u Srbiji mogla riješiti svoje probleme i vratiti svoju nekadašnju imovinu.

Veselinović je izjavio kako je riječ o imovini manjinskih zajednica, a ne o individualnoj imovini, te dodao kako će tijekom dvodnevnog zasjedanja biti analizirane prije svega preporuke koje su bile predmet prethodnih sjednica – pravo na uporabu jezika i pisma, obrazovanje i informiranje na jeziku i pismu manjine, zaustavljanje govora mržnje.

Otvorit će se, istaknuo je, pitanja povrata imovine manjinskim zajednicama, Hrvatima u Srbiji i Srbima u Hrvatskoj, pitanje financiranja manjinskih institucija, kao i jedno od najznačajnijih pitanja za Hrvate, a to je tisak i uvoz udžbenika na hrvatskome jeziku za što je, po Veselinovićevoj ocjeni, rješenje blizu.

Dodao je da srpska zajednica u Hrvatskoj upozorava na pitanje prava glasa Srba u Hrvatskoj i položaja Srpskog narodnog vijeća.

Temelj rada povjerenstva je sporazum između državne zajednice Srbije i Crne Gore, čiji je sljednik Srbija, i Hrvatske, o zaštiti prava hrvatske i srbijanske manjine u dvjema državama, potpisan 2004. godine te ratificiran početkom 2005. u oba parlamenta.

Kako je najavljeno, dvodnevni sastanak bit će nastavljen u utorak u Šidu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙