FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Određen istražni zatvor za Marinca, Romca i Vidića

ZAGREB, 13. listopada 2011. (Hina) - Zagrebački Županijski sud danas je odredio jednomjesečni istražni zatvor za bivše čelnike Podravke Darka Marinca i Sašu Romca te osnivača tvrtke City Express Borisa Vidića protiv kojih je USKOK danas pokrenuo istragu tereteći ih zbog primanja mita i pomaganja u primanju mita.

Sudac istrage Ratko Šćekić zatvor im je odredio zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, rekao je Hini odvjetnik Gordan Preglej koji zajedno s Veljkom Miljevićem brani Vidića.

Dodao je da je sudac suzio prijedlog popis svjedoka koji je predložio USKOK tako da će u istrazi biti ispitano desetak svjedoka.

USKOK sumnja da su Marinac kao predsjednik Uprave Podravke i Romac kao član Uprave od svibnja do listopada 2007. u Zagrebu i Varaždinu tražili od direktora i većinskog vlasnika jedne tvrtke da im plati 17 milijuna kuna kako bi nastavili poslovnu suradnju u projektu stjecanja većinskog udjela u Podravci koju su započeli 2006., izvijestio je USKOK, navodeći samo dob osumnjičenika.

Oni su nastavak poslovne suradnje uvjetovali bez znanja i odluka Uprave i Nadzornog odbora Podravke, a prema nepotvrđenim informacijama novac su navodno tražili od predsjednika uprave Fima grupe Milana Horvata.

Horvat je pristao platiti traženi iznos jer je očekivao dobar poslovni i financijski uspjeh. Plaćenje je prema Romčevoj uputi ostvareno podsredstvom Vidića koji je za sebe zadržao dva milijuna kuna.

Naime, temeljem sklopljenih fiktivnih ugovora Vidiću je 21. kolovoza na račun uplaćeno 17 milijuna kuna nakon čega je 15 milijuna predao Marincu i Romcu, dok je ostatak kao nagradu zadržao za sebe.

Marinac i Romac nakon toga su nastavili surađivati s Milanom Horvatom.

Sva trojica su, inače, otprije optuženi u slučaju Spice, zajedno s bivšim potpredsjednikom vlade Damirom Polančecom i još nekolicinom. Suđenje u tom slučaju već se nekoliko mjeseci vodi na zagrebačkom Županijskom sudu, a idući tjedan očekuju se iskazi prvih svjedoka o slučaju u kojemu su optuženici navodno Podravkinim novcem pokušali preuzeti tu tvrtku i pritom je oštetili za 400 milijuna kuna.

Bivši predsjednik uprave i nadzornog odbora Podravke Darko Marinac u svibnju ove godine oslobođen je optužaba za nesavjesno poslovanje i zlouporabu položaja i ovlasti u slučaju Sloga.

Boris Vidić je u hrvatskoj poslovnoj javnosti najpoznatiji kao osnivač, negdašnji predsjednik uprave i suvlasnik City Expressa. Tu kurirsku tvrtku osnovao je 1997., a 2008. u suvlasništvo City Expressa ušle su Digitel komunikacije, s 25 posto udjela. U svibnju ove godine Vidić i suvlasnici tvrtku su prodali američkom private equity fondu Bancroft za 40 milijuna eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙