FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OESS: Novinarske slobode u regiji ozbiljno ugrožene

SARAJEVO, 13. listopada 2011.(Hina) - Sloboda medija na prostoru jugoistočne Europe ponovno je dovedena u pitanje, a Hrvatska nije nikakva iznimka, unatoč činjenici da je na pragu ulaska u Europsku uniju, rečeno je među ostalim u četvrtak u Sarajevu na konferenciji o medijima u regiji što su je organizirali Ured predstavnika za slobodu medija OESS-a i misija te organizacije u Bosni i Hercegovini.

"Na žalost, nikada nismo bili bliže Europskoj uniji a nikada nismo imali manje medijskih sloboda i slobodnih novinara. Na žalost, međunarodni faktori danas takvo stanje smatraju normalnim", izjavio je novinar Hrvatske televizije (HTV) Denis Latin u svojstvu sudionika i jednog od uvodničara na sarajevskom skupu.

Objasnio je kako pritom posebice ima na umu činjenicu da su mnogobrojni novinari ostali bez radnog mjesta kada su nakon dolaska Ive Sanadera na vlast 2003. istraživali sumnje da je povezan s kriminalom, a na posao nisu vraćeni ni kada je to postalo sasvim bjelodano.

Latin je upozorio kako se trenutačno na HRT-u navodno sprema otkaz za veći broj zaposlenih, a da vlast "koketirajući s komercijalnim televizijama" istodobno ruši javni RTV servis. Latin također tvrdi kako je međunarodna zajednica Hrvatskoj "progledala kroz prste" kada je riječ o tretiranju medija u njoj.

Predstavnica OESS-a za slobodu medija Dunja Mijatović ocijenila je kako temeljnu prijetnju slobodi medija predstavljaju otvoreni pokušaji vlasti da utječu na njih, ali i činjenica da sve češće i sami novinari ne skrivaju težnju da rade u interesu određenih političkih skupina.

"Upravo je sada pravo vrijeme kada, na žalost, ponovno trebamo početi razgovarati o toj temi", izjavila je Mijatović podsjećajući kako posljednje godišnje izvješće Europske komisije o napretku država regije upozorava na probleme u području medija.

Direktor beogradske neovisne televizije B92 Veran Matić upozorio je na apsurd činjenice da se Srbiji danas nudi status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, a pritom su u toj zemlji četiri novinara pod stalnom policijskom zaštitom.

Tri ubojstva novinara u Srbiji nikada nisu rasvijetljena, kazao je Matić dodajući kako je riječ o negativnoj spirali koju je teško zaustaviti bez jasnih zakona ali i pritiska međunarodne zajednice.

Stanje u medijima u BiH, koji također trpe političke pritiske, još je i gore zbog općeg siromaštva i podcijenjenosti novinarskog rada, ocijenio je direktor sarajevskog Medija centra Boro Kontić. Dodao je kako su političke manipulacije medijima s nacionalnom konotacijom tako očevidne da ih gotovo nije nužno ni objašnjavati.

Podsjetio je na ovotjedni slučaj kada je Televizija Republike Srpske (TV RS) izravno prenosila susret nogometnih reprezentacija Srbije i Slovenije, iako se istodobno igrala neusporedivo važnija i zanimljivija utakmica između BiH i Francuske u okviru kvalifikacija za europsko prvenstvo.

"Ovo pokazuje da je tu bio samo jedan, etnički razlog da se ta utakmica prenosi", kazao je Kontić.

Konferencija je okupila brojne predstavnike medija uglavnom s prostora bivše Jugoslavije, a očekuje se da će sutra završiti donošenjem zajedničke deklaracije o stanju u medijima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙