FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bandić se u Ljubljani sastao s Jankovičem

LJUBLJANA, 13. listopada 2011.(Hina) - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sastao se u četvrtak u Ljubljani sa svojim ljubljanskim kolegom Zoranom Jankovičem, na otvaranju razvojne konferencije "Ljubljana - Forum 2011.", posvećene suradnji i razvoju prijestolnica država u srednjoj Europi.

I Bandić i Jankovič kandidiraju na parlamentarnim izborima koji se u Sloveniji kao i u Hrvatskoj održavaju 4. prosinca, zagrebački gradonačelnik s listom "Stijena", a Jankovič sa svojom strankom u osnivanju koja će se zvati "Pozitivna Slovenija". Novinare je zato zanimao njihov međusobni odnos i politički angažman.

U slovenskim medijima nedavno se pojavila Jankovičeva izjava da mu Bandić svojim putem u politici predstavlja uzor, no Jankovič je u četvrtak ustvrdio da su ga pogrešno citirali.

Prema ispitivanjima javnog mišljenja skoro dva mjeseca pred prijevremene izbore, Jankovičeva novoosnovana stranka sigurno će biti među jačima u parlamentu, a samog Jankoviča birači vide kao pretendenta za mjesto premijera te konkurenta Borutu Pahoru, a osobito još uvijek vodećem premijerskom kandidatu Janezu Janši.

Susret u Ljubljani Bandić je iskoristio za kompliment svom slovenskom kolegi koji po prvi put ulazi u političku arenu na nacionalnoj razini. Komentirajući one koji uspoređuju njihov politički put, Bandić je rekao da je Jankovič prejaka ličnost da bi oponašao njega, ali da "vrijedi i obratno".

Bandić je rekao kako se nada da će i njegova lista za Hrvatski sabor i Jankovičeva stranka na izborima u Sloveniji biti uspješne i osvojiti toliko zastupničkih mjesta da se bez njih ne bi mogla sastaviti kompetentna vlada.

Na pitanje bi li u tom slučaju on i Jankovič surađivali jednako uspješno kao sadašnji premijeri Borut Pahor i Jadranka Kosor, Bandić je rekao da bi njegov odnos s Jankovičem bio još bolji "iako su Borut Pahor i Jadranka Kosor od nas ljepši".

U radu konferencije sudjeluju gradonačelnici Ljubljane, Zagreba, Beča, Podgorice i Budimpešte. Oni su sudjelovali na okruglom stolu na temu "Pet gradonačelnika, pet gradova, pet iskustava" s posebnim osvrtom na razvoj metropola do 2027. godine. Sudionici konferencije su raspravljali i o razvojnom krugu urbanih regija jugoistočne Europe, a predstavljeni su i financijski instrumenti u okviru Dunavske strategije. Sudionike su na početku pozdravili ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković te ministar za školstvo i sport Igor Lukšič.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙