FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U SC-u otvorena Smotra Sveučilišta u Zagrebu

ZAGREB, 13. listopada 2011. (Hina) - Smotra Sveučilišta u Zagrebu, na kojoj će stotinjak visokoobrazovnih institucija buduće studente upoznati s mogućnostima studiranja te upisima na fakultete i akademije, otvorena je danas u prostorima Studentskog centra u Zagrebu, gdje će se do 15. listopada predstaviti i 24 šangajska sveučilišta koja će posjetitelje informirati o uvjetima studiranja i stipendiranja u Šangaju.

Uz informacije o studijskim programima, bolonjskom ciklusu studiranja, studentskom standardu, načinima rangiranja i korištenja rezultata državne mature prilikom upisa na fakultete i akademije, aktivnostima različitih studentskih udruga te svim aspektima studentskog života, Smotra donosi radionice o uspješnom učenju, tribine i panel-diskusije. Osim 33 sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, predstavit će se i pojedina veleučilišta i samostalne visoke škole.

Pohvalivši zagrebačko Sveučilište kao najuglednije hrvatsko sveučilište u svijetu, državna tajnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Ivana Mrkonjić podsjetila je kako je ove godine to sveučilište prema uglednom šangajskom 'rankingu' uvršteno među 500 najboljih i najkvalitetnijih na svijetu. To je nesumnjivo odraz kvalitete rada, zalaganja i stručnosti svih nastavnika i studenata koji ga pohađaju, naglasila je Mrkonjić.

Ocijenila je da je u ovom trenutku nužno gledati kako poboljšati i nadograditi sustav obrazovanja i znanosti u čemu značajnu ulogu ima i hrvatska vlada, obećavši da rast ulaganja, u okviru kojege je od 2004. do danas samo za gradnju, rekonstrukciju i opremanje sveučilišnih i studentskih kapaciteta izdvojeno više od 335 milijuna kuna, "neće i ne smije stati u budućnosti".

Rektor Sveučilišta Aleksa Bjeliš ustvrdio je kako su ovogodišnji rezultati upisa na zagrebačke fakultete ohrabrujući, jer govore o tome kako mladi ljudi puno ozbiljnije važu što žele studirati, koji su njihovi interesi i afiniteti te kolike su im šanse za zapošljavanje.

Budući brucoši će putem smotre moći na vrijeme razmotriti što se nudi na sveučilišnim institucijama i promisliti što žele studirati, a vjerujem da će dobiti sve informacije koje su im potrebne te će s većom sigurnošću odabrati studije, dodao je.

Po riječima prorektorice za studente i studije Blaženke Divjak, na smotri se također može saznati kako razmišljati o studiju, odnosno kako je početak studija ujedno i početak njihove profesionalne karijere, te kako uspješno studirati i završiti studij.

Yin Jie, zamjenik generalnog sekretara iz kineskog ministarstva znanosti i obrazovanja, izrazio je nadu da će se tom izložbom hrvatskim studentima približiti način rada kineskih fakulteta, visokih škola te da će ona doprinijeti jačanju odnosa između Hrvatske i Kine.

Kineski veleposlanik u Hrvatskoj Sheni Zifei podsjetio je na dugu kinesku tradiciju poštovanja obrazovanja i učitelja kao najveće vrijednosti za prosperitet jedne nacije. Pozvao je hrvatske studente da na smotri saznaju što više o kineskim fakultetima s ciljem jačanja studentske razmjene između dviju zemalja te kako bi vidjeli koje su mogućnosti studiranja u Kini.

Na otvorenju je desetak studenata Filozofskog fakulteta pokušalo otvoriti transparent s natpisom "Besplatno za brucoše nije besplatno obrazovanje", no osiguranje im to nije dopustilo, isprativši ih izvan šatora u kojem se održavala ceremonija i tražeći na uvid njihove iksice.

Studenti kažu kako su tom gestom željeli izraziti svoje nezadovoljstvo te pozvati rektora i ostale političare na njihov prosvjed za potpuno javno financirano školovanje koji će se održati sutra.

Rektor Bjeliš drži kako je to njihovo pravo na slobodu izražavanja, no kako bi u tome trebali naći mjeru jer, rekao je, bio bi red da imaju razumijevanja i za druge koji žele nešto napraviti.

Smotra će završiti u subotu, 15. listopada, kada će se dodijeliti priznanja najuspješnijim sudionicima, a njezin program može se pratiti i na stranici http://smotra.unizg.hr te na Facebooku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙