FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena kulturna jesen Graza

ZAGREB, 28. rujna 2011. (Hina) - Predstavnici grada Graza predstavili su danas u Zagrebu jesensku turističku ponudu toga grada, izdvojivši među kulturnim događanjima otvorenje novog urbanog dijela grada, muzejske četvrti "Joanneum Sviertel" u studenome, te brojne popratne izložbe.

Ove jeseni Graz nudi mnoštvo sadržaja, među kojima se ističe otvorenje muzejske četvrti Joanneuma u studenome, kazao je Wolfgang Muchitsch, znanstveni ravnatelj muzeja "Universal Museum Joanneum", koji slavi 200. obljetnicu osnutka. Obljetnica se od siječnja obilježava izložbama, a u subotu, 1. listopada, otvara se i izložba njemačke umjetnice Anntje Majewski "Die Gimel-Velt" (svijet Gimela).

Vrhunac proslave jubileja bit će otvorenje modernoga gradskog središta umjetnosti, kulture i znanja, muzejske četvrti "Joanneum Sviertel" 26. studenoga. Taj 33 milijuna eura vrijedan projekt restauracije dviju najstarijih muzejskih zgrada u Joanneumu sastoji se od kompleksa triju zgrada - "lesliehofa" u Ulici Raubergasse, muzeja u Neutorgasse i Štajerske zemaljske knjižnice u Kaltchberggasse.

Tu će biti smještene i nove prostorije galerije suvremene umjetnosti Neue Galerie Graz koja će s Multimedijskom zbirkom, Prirodoslovnim muzejom i Štajerskom zemljaskom knjižnicom biti povezana podzemnim centrom sa središnjim ulazom, informacijskim centrom i informativnim punktom.

"Taj dan ne otvaramo samo zgrade, već i tri velike izložbe", kazao je Muchitsch. Tako će otvorenje novog središta umjetnosti i kulture u srcu grada popratiti i otvorenje izložbe Moderne: Selbstsmord der Kunst? - ("Modernizam: Samoubojstvo umjetnosti?") u Neue Galerie Graz, izložbe Bruseum sa zbirkom djela austrijskog umjetnika Guentera Brusa te izložbe slikara, dizajnera i arhitekta Hansa Holleina.

U prosincu se otvara izložba "Land der Bilder" (zemlja slika), s multimedijskom zbirkom Joanneuma koja obuhvaća više od 2,5 milijuna fotografija, filmova i tonskih zapisa iz čitave Austrije.

Najstariji austrijski muzej i najveći univerzalni muzej u središnjoj Europi "Universla Museum Joanneum" spaja niz različitih muzeja u Grazu i okolici, s mnogobrojnim galerijama i zbirkama iz raznih područja umjetnosti, uključivo arheologiju, geologiju, paleontologiju, mineralogiju, botaniku, zoologiju, povijest, umjetnost i narodne običaje, preko 4,5 milijuna predmeta raspoređenih u 17 muzejskih odjela na 12 lokacija u Štajerskoj.

Direktor Turističke zajednice Graza Dieter Hardt-Stremayr kazao je kako je to grad kulture koji čitave godinu ima što ponuditi.

Graz je 2003. bio europski grad kulture, kad je sagrađena i jedna od novijih znamenitosti grada, zgrada Muzeja suvremene umjetnosti Kunsthaus Graz.

Povijesno središte Graza od 1999. je na UNESCO-ovu popisu mjesta svjetske baštine u Europi.

Na dan otvorenja Joanneuma počinje Festival osjetila koji će do 23. prosinca nuditi bogatu glazbenu i gastronomsku ponudu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙