FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MIP: nije prošao HDZ-ov prijedlog o skidanju Jovanovićeva imuniteta (duža)

ZAGREB, 12. listopada 2011.(Hina) - Iako su HDZ-ovi članovi saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) danas predložili da MIP od Sabora traži skidanje imuniteta SDP-ovom zastupniku Željku Jovanoviću po privatnoj tužbi HDZ-a za klevetu, taj zahtjev MIP nije izglasao, budući da HDZ nije imao većinu.

Za zahtjev HDZ-a da se Jovanoviću skine imunitet glasovalo je četvero članova MIP-a iz te stranke (Damir Sesvečan, Živko Nenadić, Milivoj Škvorc i Tomislav Čuljak), no petero članova MIP-a, troje iz SDP-a (Arsen Bauk, Gordana Sobol i Ivan Hanžek), te po jedan iz HDSSB-a (Ivan Drmić) i SDSS-a (Ratko Gajica), bili su protiv, pa predložena odluka da MIP Saboru predloži skidanje Jovanovićeva imuniteta nije prošla.

Glasovanju je prethodila jednosatna burna rasprava, u kojoj su HDZ-ovi članovi MIP-a, uz koje je bio i potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, isticali da HDZ skidanje Jovanovićeva imuniteta traži jer njegove izjave o vrhu HDZ-a kao zločinačkoj organizaciji smatraju zločinom iz mržnje.

U tom smislu, isticali su predsjednik MIP-a Sesvečan (HDZ) i Šeks, postoje opravdani razlozi da MIP odstupi od dosadašnje prakse da se zastupnicima ne skida imunitet po privatnoj tužbi za uvredu i klevetu.

Sesvečan je uvodno kazao da u slučaju Jovanovića, koji je u tri navrata javno ponovio i "pojačao" tvrdnje iz sabornice da je vrh HDZ-a zločinačka organizacija, nije riječ o klasičnom slučaju klevete, već o "nečuvenom govoru mržnje protiv HDZ-a".

To se, dodao je, od tipične klevete razlikuje i u tome što se o dosadašnjim slučajevima, kada MIP nije odobravao kazneni progon zastupnika zbog klevete, radilo o uvredama od i na račun pojedinaca, a ne, kao što je u konkretnom slučaju, govor mržnje prema jednoj političkoj stranci samo zbog političkog uvjerenja koje promiče.

"Više od 220 tisuća članova HDZ-a, domoljuba, čestitih i poštenih ljudi, nazivati zločincima..., na to nitko nema pravo", naglasio je Sesvečan.

Posljedice takvih Jovanovićevih istupa, dodao je, nisu bile samo stvaranje animoziteta prema članovima HDZ-a, već su mogle, a u nekim slučajevima i jesu, bile i agresivno ponašanje te nasilje.

Naglasio je da hrvatski Ustav, ali i Zakon o suzbijanju diskriminacije te Kazneni zakon, zabranjuju diskriminaciju, pa i po osnovi političkog uvjerenja, "a ova kleveta počinjena je nedvojbeno iz mržnje prema HDZ-u, pa se može podvesti pod zločin iz mržnje".

Protiv HDZ-ova prijedloga "ustao" je potpredsjednik MIP-a Bauk (SDP), upozorivši da nije ispoštovana procedura, budući da zahtjev za skidanje Jovanovićeva imuniteta u Ured predsjednika Sabora nije uputilo ovlašteno državno tijelo, kako tumači saborski Poslovnik, već punomoćnik HDZ-a, bjelovarski odvjetnik Vladimir Gredelj.

"Nemam namjeru braniti Jovanovića, on se može braniti sam i u političkom i u svakom drugom smislu, a ima o dovoljno argumenata da potkrijepi svoje navode, pa u ovom cirkusu nećemo sudjelovati", poručio je Bauk HDZ-ovcima, inzistirajući da MIP glasa o njegovom prijedlogu da se zahtjev HDZ-a odbaci kao nepotpun.

Sesvečan je, pak, naglasio da je procedura ispoštovana, da su i do sada privatni tužitelji kao ovlaštenici tražili skidanje imuniteta zastupnicima, te da je takav njihov zahtjev sud samo prosljeđivao u Sabor.

Šeks, koji je sjednici MIP-a nazočio kao zainteresirani zastupnik, naglasio je kako treba imati na umu da je došlo do bitnih izmjena u kazneno-procesnom pravu, koje se odnose i na saborski Poslovnik, ali i na optužnice, uključujući i onu HDZ-a protiv Jovanovića, koja je tajna dok ne postane pravomoćnom.

"Da je punomoćnik HDZ-a tužbu podnio sudu, sud ne bi imao ništa drugo učiniti nego zahtjev uputiti u Sabor, a to što ga je uputio izravno Saboru nije ništa drugo neko puka forma, ništa se ne mijenja na stvari", rekao je Šeks.

"Ovdje je riječ o tome da je politička stranka HDZ oklevetana na način bez presedana", dodao je, podsjetivši na Jovanovićeve izjave da je vrh HDZ-a zločinačka organizacija, o HDZ-ovim izaslanicima na nedavnom Općem saboru HDZ-a kao "kandidatima za Remetinec", te o predsjednici HDZ-a koju je najavio zvati kao glavnog svjedoka da "vrh HDZ-a nije samo zločinačka, već i veleizdajnička organizacija".

"Ovdje postoje čvrsti dokazi da je zastupnik Jovanović počinio zločin iz mržnje, ne radi se o klasičnom djelu klevete", poručio je Šeks.

Drmić (HDSSB) je ocijenio da MIP još od 2007. imunitet zastupnicima skida protivno zakonu, jer, kako je rekao, nije sud smatrao jedinim ovlaštenim državnim tijelom koje može tražiti skidanje imuniteta.

Najavio je da u tom smislu neće prihvatiti ni HDZ-ov prijedlog, ali je i prigovorio SDP-ovcima da ih do sada nije smetalo kada se na isti način imunitet skidao zastupnicima iz drugih stranaka.

Gajica (SDSSS) se složio s Drmićem da MIP nije u svim slučajevima poštivao načelo da se se nekoga može procesuirati tek kada ovlašteno državno tijelo tako procijeni, ocijenivši HDZ-ov zahtjev nepotpunim.

SDP-ovi članovi MIP-a Hanžek i Sobol prigovorili su Sesvečanu da je zlorabio funkciju predsjednika kako bi zastupao samo zahtjeve HDZ-a, ulazeći, što se do sada nije radilo, u sam meritum stvari, odnosno HDZ-ove tužbe.

Nenadić (HDZ) smatra, pak, da bi MIP u slučaju Jovanovića morao učiniti iznimku i skinuti mu imunitet, napomenuvši da je Jovanović nedavno u medijima izjavio da u optužbama na račun HDZ-a nije djelovao "kao samostalni strijelac", već da je sve činio zajedno s vrhom SDP-a.

Kraj rasprave obilježile su i uvrede, pa je tako Šeks SDP-ovu članicu MIP-a Gordani Sobol, koja ga je prozvala da se ponaša kao sudac i bez pristojnosti, poručio: "Držite se pristojnosti kao što se držite plesa oko štange".

"Vas treba biti sram, gdje vam je suprug, nije u zatvoru, pušten je? Nećete me vi učiti moralu", poručio je Šeks SDP-ovoj zastupnici, koja mu je, izlazeći iz dvorane, uzvratila da ga može biti sram za to što je izrekao.

Bauka je, pak, zasmetalo što Sesvečan na glasovanje nije dao njegov prijedlog da se HDZ-ov zahtjev odbaci kao nepotpun, na što je poručio da je takvo nepoštivanje procedure samo potvrda da je Jovanović bio u pravu.

Na to je žestoko reagirao HDZ-ovac Čuljak, bacivši papire na stol, te ističući da nitko ne smije 220 tisuća članova HDZ-a nazivati zločincima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙