FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 28. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Hrvatski sabor danas počinje zadnju sjednicu u aktualnom, šestom sazivu, koja bi trebala trajati do 21. listopada, uz mogućnost produljenja za još tjedan dana, kada će Sabor biti raspušten uoči kampanje za parlamentarne izbore. Predloženi dnevni red 24. sjednice broji čak 92 točke, no predsjednik Sabora Luka Bebić prošloga je tjedna najavio da će se točke koje se ocijene kao prioriteti "gurnuti" na početak dnevnog reda, a one manje aktualne preskakati. Naime, predložen je i velik broj točaka koje su bile na dnevnom redu i ranijih sjednica, pa i onih od prošle godine, no nisu raspravljene. Kao prva točka dnevnog reda najavljena je rasprava o odluci Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) da se nezavisnom zastupniku i bivšem premijeru Ivi Sanaderu skine zastupnički imunitet kako bi se protiv njega pokrenuo kazneni postupak u slučaju Hypo banke. MIP je početkom rujna odlučio udovoljiti USKOK-ovu zahtjevu i odobriti kazneni progon Sanadera protiv kojega je dignuta optužnica za ratno profiterstvo u aferi Hypo. Budući da je MIP u ponedjeljak Saboru predložio da odobri i USKOK-ov zahtjev da se Sanaderu imunitet skine i u aferi Ina-MOL, u kojoj se bivšeg premijera tereti da je primio 10 milijuna eura mita, očekuje se da će Sabor dnevni red dopuniti i tom točkom te je raspraviti. Pri vrhu dnevnog reda predložene su i rasprave o setu mirovinskih zakona - izmjene Zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, Zakona o smanjenju mirovina određenih prema posebnim propisima, Zakona o mirovinskim osiguravajućim društvima i isplati mirovina na temelju individualne kapitalizirane štednje, Zakona o mirovinskom osiguranju, te dopune Zakona o dodatku ma mirovine. Na dnevnom redu su i predložene izmjene Ovršnog zakona, Zakona o sudskim pristojbama te prijedlog novog zakona o javnoovršiteljskim pristojbama. Uobičajeno, sjednica sutra počinje aktualnim prijepodnevom koje traje oko četiri sata, i tijekom kojega će 40-tak zastupnika postavljati pitanja članovima vlade.

ZAGREB - Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) predstavit će danas Nacionalnu evidenciju nestalih osoba (NENO), to jest internetski portal www.nestali.hr na kojem će biti svi profili nestalih osoba. U MUP-u kažu da se nakon medijskog aktualiziranja slučajeva nestanaka pojavila zamisao da se svi profili nestalih, bez iznimaka, objedine na jednome mjestu - interaktivnome internetskom portalu na kojemu će građani 'on line' moći prijavljivati korisne podatke o bilo kojoj nestaloj osobi. To znači da zbog toga više neće morati odlaziti u policijsku postaju. U policiji kažu da će svaku informaciju prijavljenu na portal provjeriti. Na portalu će biti objašnjena procedura i složenost metodologije traganja za nestalim osobama. Iz MUP-a pozivaju obitelji i prijatelje nestalih i širu zajednicu da se aktivno uključe u traganje za nestalom osobom jer su upravo oni važan izvor korisnih informacija o navikama i životnom stilu nestale osobe. Ističu i da su nestanci osoba, posebice maloljetnika i djece, posljednjih godina snažno medijski popraćeni te da je uloga medija u bržem pronalasku nestalih osoba, uz policijske mjere traganja, od ključne važnosti. Nacionalna evidencija nestalih osoba i interaktivni portal je doprinos MUP-a u pronalasku svih nestalih osoba i nada onima koji još čekaju svoje najmilije. Novi policijski internetski portal www.nestali.hr bit će predstavljen u 16 sati u Ravnateljstvu policije.

ZAGREB - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) smatra da nema valjanih argumenata za prosvjed na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu koji je najavljen za danas, te da prosvjednici ne znaju zašto zapravo žele prosvjedovati. Kako se navodi u priopćenju Ministarstva, kao razlog za prosvjed studenti Filozofskoga fakulteta navode podatak da je "MZOŠ uplatio samo 10 posto ukupnoga troška za prošlogodišnje brucoše", što je, dodaje se, "apsolutna neistina, namjerna obmana ili prosvjednici ne znaju protiv čega u stvari žele prosvjedovati". Ističe se da je Ministarstvo, sukladno potpisanim ugovorima s visokim učilištima, ispunilo svoje obveze u pogledu školarina za preddiplomske i diplomske studije za prošlu akademsku godinu i u cijelosti isplatilo predviđen novac te podsjeća na proceduru isplate novca prema kojoj sveučilišta, veleučilišta i visoke škole dostavljaju procijenjeni iznos ukupnih troškova školarina, a nakon toga Ministarstvo uplaćuje novac kao akontaciju na njihove račune. Akontacijski dio, dodaje se, isplaćuje se početkom akademske godine, a nakon što dobije precizna izvješća o popisu studenta Ministarstvo tijekom tekuće akademske godine isplaćuje ostatak novca visokim učilištima. Kako je bilo protekle dvije, tako će biti i ove godine, ističe Ministarstvo i navodi kako je akontacijski iznos za akademsku godinu 2011./2012. već isplaćen, a ostatak će biti isplaćen u skladu s navedenom procedurom. Ministarstvo demantira i navode da je "prošle godine brucošima platilo školarine zbog studentskih pritisaka" i podsjeća da već treću godinu zaredom (a svake godine iznova) Vlada donosi odluku o besplatnom studiju na redovitim prijediplomskim i diplomskim studijima. Na taj je način, navodi se , "testiran" model studiranja bez ikakvoga plaćanja za sve studente koji redovito ispunjavaju svoje studentske obveze, a kako se model pokazao ostvarivim, MZOŠ je u prijedlogu Zakona o visokom obrazovanju prvi put zakonski definirao besplatno visoko obrazovanje po kojemu bi se iz državnoga proračuna financirao cjelovit iznos troškova studiranja za sve studente koji redovito ispunjavaju studentske obveze.

ZAGREB - Projekt tvrtke Belje "U srcu Kneževih vinograda" dobitnik je ovogodišnje nagrade Društva inovatora Sigma CBTour, kao najbolji ukupni program hrvatskog poslovnog turizma, dok je tvrtka Coca-Cola HBC Hrvatska za projekt "Lijepa naša Sava" dobila posebnu nagradu za istaknut nacionalni doprinos povezivanju kultura kroz turizam u povodu ovogodišnje teme Svjetskog dana turizma, "Turizam-povezivanje kulture". To je objavljeno na sinoćnjoj svečanosti dodjele tih nagrada u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK). Dodjelom nagrada, drugu godinu zaredom, Društvo inovatora Sigma i HGK-Europska poduzetnička mreža Hrvatske obilježili su i današnji Svjetski dan turizma. Istaknuvši kako su u Hrvatskoj postignute važne promjene u smislu isticanja inventivnog stvaralaštva u svim gospodarskim aktivnostima, a posebno u turizmu, predsjednik Društva inovatora Sigma i voditelj projekta CBTour Tomislav Marjanović kazao je da su nagrade CBTour pokazatelj inovacijskih ostvarenja u turizmu te ujedno i dokaz izvrsnosti pružatelja usluga, proizvoda i tehnologija. Nagrade su dodijeljene na temelju natječaja, na koji su stigle 64 prijave. Osim Belja, nagrade CBTour dobili su još tvrtka Hrvatski interijeri za projekt "Dizajnom do identiteta – Hrvatska hotelska soba", Turistički obrt Kastavea za projekt "Najdi zlatnega petešića", tvrtka Majstor kuhar za projekt "Putovanje gosta kroz specifične okuse hrvatske kuhinje", dok je tvrtka Rijeka Sport nagradu dobila za projekt "Integrirane marketinško-komunikacijske i programske strategije Astronomskog centra Rijeka". Nagradu CBTour dobili su i tvrtka Habitat za projekt "Prvi Design Botique hotel u Zagrebu", tvrtka Hippy za projekt "Držač za vrećice kao brand kongresne industrije", tvrtka Applicon za projekt "Interaktivni sustav PandoPad u poslovnom turizmu", dok je najboljim menadžerom hrvatskog poslovnog turizma proglašen Centar za poslovni turizam za projekt "Croatia Meetings – Informacijski one-stop-shop hrvatskog poslovnog i kongresnog turizma". U studentskoj kategoriji nagrada za najbolji poslovni plan hrvatskog poslovnog turizma pripala je Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli za projekt "Pula Boat Fair", a za najbolji marketinški program Sveučilištu u Rijeci za projekt "Hrvatska na dlanu".

ZAGREB - Znanstveno-popularna večer "Noć pod zvijezdama na Ruđeru" održat će se 5. listopada na Institutu Ruđera Boškovića, kada će građani od 20 sati pa sve do ponoći moći promatrati teleskopima nebo i zvijezde. Prije promatranja neba, predavanje o Supernovoj i konačnoj sudbini svemira održat će profesor astronomije i astrofizike Krešimir Pavlovski. Profesor s Prirodnoslovno-matematičkog fakulteta pokušat će dati odgovore na pitanja zašto zvijezde eksplodiraju i bljesnu sjajem koji je jednak sjaju dvadesetak milijardi Sunaca, kako nastaju elementi u zvijezdama i supernovama te hoće li u kozmičkoj budućnosti nestati zvijezde i galaktike. Predavanje o malim tijelima Sunčeva sustava održat će Korado Korlević, voditelj Zvjezdarnice Višnjan i jedan od najproduktivnijih tragača za asteroidima. Korlević će govoriti o prostoru izvan našeg planeta i matične zvijezde - Sunca, koji je ispunjen mnoštvom malih tijela dimenzija od mikrona do tisuće kilometara promjera. Nekad su se ta tijela dijelila na asteroide, komete i meteoroide, a danas su te granice nestale i sve ih se skupa naziva "mala tijela Sunčeva sustava". "Noć pod zvijezdama na Ruđeru" organiziraju Institut Ruđera Boškovića, Hrvatsko astronomsko društvo, Zvjezdarnica Zagreb, Astronomsko astronautičko društvo Zagreb, Remetinečko astronomsko društvo i Astronomsko društvo Beskraj.

OSIJEK - Treći dani vina i turizma Osječko-baranjske županije, na kojima će biti predstavljena vrhunska vina te turističke mogućnosti i bogata kulinarska ponuda, održat će se u Osijeku u petak i subotu, izvijestio je župan Vladimir Šišljagić. Svi događaji održavat će se u povijesnoj osječkoj jezgri Tvrđi, a cilj je da Osječko-baranjska županija predstavi svoja prirodna bogatstva i turističke mogućnosti, istaknuo je župan Šišljagić i dodao kako samo u Baranji ima 11 vinskih cesta. U Arheološkome muzeju u Osijeku bit će otvorena izložba međunarodno nagrađivanih vina Osječko-baranjske županije, a među ostalim održat će se finale 16. hrvatskog natjecanja u kuhanju fišpaprikaša te tradicionalni osječki sajam antikviteta. U sklopu Trećih dana vina i turizma održat će se i okrugli stol o vinogradarstvu i vinarstvu. Župan Šišljagić rekao je kako je kontinentalni turizam postao sve zastupljeniji u ukupnoj turističkoj ponudi Hrvatske te da Osječko-baranjska županija prednjači u toj ponudi i po broju turista.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙