FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Amnesty osuđuje presudu protiv Timošenko

KIJEV, 11. listopada 2011. (Hina/AFP) - Nevladina organizacija za obranu ljudskih prava Amnesty International u utorak je osudila presudu bivšoj ukrajinskoj premijerki Juliji Timošenko, osuđenoj na sedmogodišnju kaznu zatvora zbog zloupotrebe ovlasti, ocijenivši je "politički motiviranom".

"Sudski proces protiv Julije Timošenko politički je motiviran", stoji u priopćenju Amnestyja te se poziva na njezino "hitno oslobađanje" iz zatvora u kojemu je od 5. kolovoza.

"Proces protiv Julije Timošenko ukazuje na sustavne probleme unutar pravosudnog sistema u Ukrajini, a način na koji je proces vođen potiče nas da posumnjamo u neovisnost pravosuđa" u toj bivšoj sovjetskoj republici, stoji u priopćenju organizacije u čijem je potpisu ime zamjenika njezina direktora Johna Dalhuisena. "Presudom se odluke što ih je Julija Timošenko donosila kada je bila na premijerskoj dužnosti pokušavaju prikazati protuzakonitima".

Sud u Kijevu proglasio je u utorak bivšu ukrajinsku premijerku Juliju Timošenku krivom za prekoračenje ovlasti prilikom potpisivanja plinskih ugovora s Rusijom 2009. i osudio je na sedam godina zatvora, javljaju ukrajinski i ruski mediji.

Sudac Rodion Kirejev izjavio je da je njezina krivnja dokazana te da su njezini potezi prouzročili državnu štetu u iznosu od 1,5 milijardi ukrajinskih grivnji (189 milijuna dolara) koju ona mora nadoknaditi. Interfaks prenosi da će se zatvorska kazna računati počev od 5. kolovoza kada je pritvorena, te da joj je zabranjeno iduće tri godine biti u državnoj službi. Timošenko ima rok od 15 dana da podnese žalbu prizivnom sudu.

Timošenko je i danas ponovila da nije kriva, a suđenje naziva osvetom sadašnjeg predsjednika države Viktora Janukoviča. Ona je pozvala Ukrajince da joj se pridruže u borbi protiv, kako je rekla, "autoritarnog režima" predsjednika Janukoviča.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙