FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Timošenko, ukrajinska "čelična lady"

ZAGREB/KIJEV, 11. listopada 2011. (Hina) - Bivša premijerka, a danas oporbena čelnica Julija Timošenko, osuđena u utorak na sedam godina zatvora zbog prekoračenja ovlasti, karizmatična je i borbena političarka koja je bila muza prozapadne revolucije u Ukrajini 2004., no njezin je životni put zasjenjen optužbama za korupciju.

Osuđena je u utorak na sedam godina zatvora pošto ju je sud proglasio krivom za zloporabu ovlasti 2009. Sudac je izjavio da je njezina krivnja dokazana jer su njezini potezi prouzročili državnu štetu u iznosu od 1,5 milijardi ukrajinskih grivnji (189 milijuna dolara) koju ona mora nadoknaditi zbog sklapanja loših ugovora o kupnji ruskog plina.

Lijepa Julija Timošenko, koja je u zatvoru od kolovoza, presudu je odmah nazvala iskonstruiranom, političkom urotom predsjednika Viktora Janukoviča koji se želi riješiti političke protivnice.

Žena čvrstih živaca, svjesna svojeg statusa simbola, ukrajinska "čelična lady" nije osoba koja bi se dala slomiti, što je pokazala u čitavoj svojoj karijeri, čak i s lisičinama na rukama.

U zatvoru je prvi put bila mjesec dana 2001., zbog afere oko plaćanja ruskog plina. Za sebe je svojedobno rekla: "Nisam bezosjećajno čudovište. Bojim se kao i svaka normalna osoba. No znam savladati strah".

U luksuznome uredu u Kijevu čuva kipić Ivane Orleanske, memoare britanske Čelične lady Margaret Thatcher i knjigu bivše američke državne tajnice Madeleine Albright, što otkriva njezine uzore i ambicije. No politički protivnici drže je oportunisticom i upiru na mračne etape njezine karijere.

Rođena 27. studenoga 1960., inženjerka ekonomistica iz razdoblja bivšeg SSSR-a, Timošenko je stupila na čelo velike energetske tvrtke koja je dobila monopol na uvoz ruskog plina odmah pošto je Ukrajina stekla neovisnost 1991.

Zbog te dužnosti, na koju je došla uz pomoć bivšeg premijera Pavla Lazarenka, čovjeka koji danas služi zatvorsku kaznu u Sjedinjenim Državama zbog pronevjere i pranja novca, Timošenko je i sama bila procesuirana u Ukrajini i Rusiji, optužena za podmićivanje dužnosnika ruskog ministarstva obrane.

No taj je proces završio 2005., u nejasnim okolnostima, nedugo nakon pobjede Narančaste revolucije 2004., kojom je Timošenko postala premijerka.

Političku karijeru je počela 1997., kao parlamentarna zastupnica, a 1999. je postala zamjenica premijera u vladi Viktora Juščenka, budućeg saveznika u Narančastoj revoluciji.

Sudski proces i zatvor 2001. doveli su je u oporbu i krajem 2004. pridružila se Viktoru Juščenku na čelu pokreta koji je prosvjedima srušio Viktora Janukoviča, optuženog da je pobijedio izbornom prijevarom.

Međutim, kad su preuzeli vlast, dojučerašnji saveznici Juščenko i Timošenko stali su se međusobno optuživati za korupciju. Na predsjedničkim izborima 2010., Timošenko je izgubila od Janukoviča.

Osuđena na dugogodišnji zatvor, Timošenko neće moći sudjelovati na predsjedničkim izborima u Ukrajini 2015. Europska unija izrazila je zabrinutost presudom koja bi mogla utjecati na trgovinske pregovore s Ukrajinom i njezinom deklariranom težnjom da se približi EU-u. EU sumnja da vlasti žele suđenjem zapravo ukloniti neugodnu političku protivnicu.

Vijeće Europe, čija članica je i Ukrajina, poručilo je u utorak da "ocjenu o političkim odlukama trebaju donijeti parlament i glasači, a ne sudovi".

Timošenko je udana i majka kćeri koja se 2005. udala za britanskog glazbenika Seana Carra, frontmena hard-rock skupine Death Valley Screamers.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙