FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vitamini u tabletama ne produljuju životni vijek žena

MINNESOTA , 11. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Žene koje uzimaju multivitamine i minerale u tabletama kao dopunu prehrani ne žive dulje od onih koje vitamine dobivaju iz namirnica, rezultati su istraživanja što su ga proveli američki znanstvenici.

Gotovo polovina odraslih stanovnika SAD-a svakodnevno uzima vitamine u tabletama kao dopunu prehrani, što toj industriji godišnje donese zaradu u iznosu od 20 milijarda dolara. Znanstvenici ponovno upozoravaju da uzimanje prevelikih količina vitamina A i E može biti i štetno. "Malo je dokaza koji pokazuju da vitaminski dodaci prehrani u tabletama čine dobro u prevenciji ozbiljnih kroničnih bolesti", rekao je Jaakko Mursu sa Sveučilišta Minnesota u Minneapolisu koji je, zajedno sa suradnicima, radio na ovom istraživanju.

"Ako vam se pretragama ne ustanovi manjak određene vrste vitamina ili minerala u organizmu, nema potrebe uzimati ih u tabletama", kazao je Mursu za Reuters. Rezultati istraživanja američkih znanstvenika objavljeni su u stručnome časopisu Archives of Internal Medicine. U prilog uzimanju kalcija i vitamina D ide podatak o tomu da uzimanje kalcija kao dodatka prehrani smanjuje rizik od preuranjene smrti kod žena, a vitamin D, prema zadnjim istraživanjima, utječe na produljenje njihovoga životnog vijeka.

Mursu i njegovi kolege studiju su proveli na 39.000 starijih žena koje su sudjelovale u istraživanju započetom 1986. U razdoblju od 1986. do 2004., koliko je trajalo istraživanje, broj žena koje su počele uzimati suplemente porastao je sa 63 posto na 85 posto. Mursu je također upozorio kako, generalno gledajući, istraživanje ne pokazuje da uzimanje suplemenata šteti.

"U prehranu uključite što više povrća i voća - prepuni su vitamina i minerala", poručio je Jaakko Mursu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙