FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Instituti se o izvješćima stručnih povjerenstava mogu očitovati do 25. listopada

ZAGREB, 26. rujna 2011. (Hina) - Konačno izvješće o prvom tematskom vrjednovanju hrvatskih javnih znanstvenih instituta, koje je organizirala Agencija za znanost i visoko obrazovanje, a u kojem su sudjelovali strani stručnjaci, neće biti gotovo u rujnu, kako je bilo najavljeno na početku toga posla u ožujku.

"Rok za očitovanje instituta na dostavljena izvješća stručnih povjerenstava je 25. listopada, a tijekom toga razdoblja instituti se mogu očitovati na izvješća. Nakon toga se njihova očitovanja dostavljaju stručnim povjerenstvima koja mogu eventualno usklađivati svoja izvješća s očitovanjima instituta. Zatim postupak završava i tada bi trebala biti sazvana zajednička sjednica članova Akreditacijskog savjeta i predstavnika instituta radi razmjene iskustava o provedenu postupku", izvijestili su iz agencije na upit je li završio postupak vrjednovanja.

U agenciji kažu da postupak tematskog vrjednovanja javnih znanstvenih instituta još traje pa u ovome trenutku ne mogu komentirati nepotpune informacije koje se pojavljuju u javnosti. Napominju da se drže propisane procedure, kako bi uspješno završili projekt.

U znanstvenim krugovima može se čuti da su pojedini instituti negodovali na izvješća, budući da se nisu bavila utvrđenom zadaćom pa su navodno poništena.

"Budući da je postupak u tijeku, u ovom trenutku ne bismo mogli odgovoriti na vaše pitanje kako su znanstveni instituti ocijenjeni, no svakako želimo podsjetiti da krajnji cilj tematskog vrjednovanja nikako nisu 'pohvale' ili 'pokude', već dobivanje važnih i objektivnih podataka koji će poslužiti za daljnje unaprjeđenje kvalitete sustava znanosti pa i organizacije rada samih instituta", kažu u agenciji.

Napominju kako će tematsko vrjednovanje "poslužiti i u postupcima reakreditacije znanstvenih instituta", kojima po zakonu o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju, kako se dodaje, podliježu svi javni znanstveni instituti.

Agenciji će rezultati projekta, kako se napominje, poslužiti kao polazna osnova za projekciju Mreže javnih znanstvenih organizacija, donošenje koje je propisano po zakonu, ali i za budući način financiranja znanosti.

Agencija podsjeća kako su članovi stručnih povjerenstava koji su sudjelovali u postupcima tematskog vrjednovanja odabrani na temelju međunarodnoga javnog poziva. Inače projekt vrjednovanja 25 instituta stajat će nešto manje od 500.000 kuna.

Postupak vrjednovanja provodio se tako da su instituti u drugoj polovici 2010. pisali samoanalize, u skladu s obrascem agencije. Potkraj 2010. imenovano je 18 znanstvenika podijeljenih u šest povjerenstava koji su pročitali samoanalize, obišli institute te napisali izvješće. Posjeti stručnih povjerenstava institutima počeli su 28. veljače i trajali su do 17. ožujka. Posjeti Institutu za arheologiju, Institutu za povijest umjetnosti i Hrvatskome institutu za povijest bili su odgođeni za kraj svibnja.

Vrjednovane su tri glavne komponente - znanstvena aktivnost, financijski izvori i njihovo korištenje te organizacija i upravljanje institutom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙