FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jemenska Al-Kaida potvrdila smrt Al-Avlakija

DUBAI , 10. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Ogranak Al-Kaide u Jemenu potvrdio je u ponedjeljak informaciju o pogibiji Anvara al-Avlakija u zračnome napadu CIA-ine bespilotne letjelice prije deset dana.

Avlaki je rođen u Sjedinjenim Državama, a predsjednik Obama je nedavno naredio da ga se, ako bude pronađen, ubije. Toga radikalnog militanta dovodilo se u blisku vezu s Al Kaidom Arapskog poluotoka (AQAP), vrlo aktivnim ogrankom Al-Kaide u Jemenu. Ubijen je 30. rujna, zajedno s još nekoliko ekstremista u napadu na njihov konvoj.

"Potvrđujemo mučeništvo mudžahedina i heroja, šeika Abu Abdula Rahmana Anvara bin Nasera al-Avlakija", stoji u priopćenju AQAP-a na internetskoj stranici prema američkom centru za nadzor islamističkih internetskih stranica - SITE.

Al-Avlakija su tražile i američka i jemenska vlada zbog sumnje da je organizirao i sudjelovao u mnogobrojnim terorističkim napadima. Smatran je jednim od najopasnijih terorista na svijetu. Taj radikalni klerik rođen je u SAD-u. Bio je opasan kao planer terorističkih napada, ali i kao vrlo uspješan motivator. S obzirom na činjenicu da je rođen i obrazovan u SAD-u, bio je odličan poznavatelj američkog načina života. Prije odlaska na Bliski istok bio je imam džamije u Falls Churchu, u predgrađu Washingtona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙