FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama: reforme na Kubi uvjet za promjenu politike

WASHINGTON, 28. rujna 2011. (Hina/Reuters) - SAD je spreman promijeniti svoju politiku prema Kubi, ali ne vidi korake iz Havane koji bi opravdali ukidanje američkog embarga, izjavio je u srijedu američki predsjednik Barack Obama.

Obama je, rekavši da ne želi biti zarobljen "mentalitetom Hladnog rata", istaknuo da je Washington želio poboljšati odnose promjenom pravila o novčanim doznakama i putovanjima američkih državljana na Kubu, ali je čekao znak iz Havane, kao što su oslobađanje političkih zatvorenika i jamstva temeljnih ljudskih prava.

On je pozvao karipski komunistički otok, koji je pod američkim embargom već pet desetljeća, da se pridruži valu demokratskih promjena koji upravo prolazi arapskim svijetom, a protjerao je većinu autoritarnih vladara u Latinskoj Americi u zadnjih nekoliko desetljeća.

"Došlo je vrijeme da se ista stvar dogodi na Kubi", rekao je Obama na skupnom intervjuu s novinarima američkih medija na španjolskom jeziku.

"Ako vidimo pozitivan pomak, onda ćemo vam odgovoriti na pozitivan način", poručio je.

Bivši kubanski vođa Fidel Castro u ponedjeljak je optužio Obamu za "frfljanje" u nedavnu govoru u Ujedinjenim narodima, ocijenivši da je akcija NATO-a u Libiji "monstruozan zločin".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙