FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Belgija će nacionalizirati podružnicu banke Dexia

BRUXELLES, 10. listopada 2011. (Hina/AFP) - Belgijsko-francuska banka Dexia objavila je u ponedjeljak da će država Belgija kupiti njezinu belgijsku podružnicu za četiri milijarde eura u sklopu preustroja povezanog s ozbiljnim manjkom likvidnosti.

Dexia je prva velika europska banka kojoj je zatrebala državna pomoć zbog pojačane nesklonosti banaka da je kreditiraju s obzirom na njezinu izloženost prezaduženim državama eurozone poput Grčke i Italije, ali i pojedinim općinama u Sjedinjenim Američkim Državama.

Belgijski premijer Yves Leterme kazao je da je nacionalizacija neophodna kako bi se belgijska banka za poslovanje s građanima izolirala od rizika šire grupe Dexia SA. Naglasio je da s obzirom na potporu države svi klijenti Dexije "mogu biti sigurni i uvjereni da je njihov novac potpuno siguran u Dexia Belgiumu".

Povrh nacionalizacije, vlade Belgije, Francuske i Luksemburga zajedno će dati dodatnih 90 milijardi eura financijskih jamstava banci na rok do 10 godina.

Belgija će dati 60,5 posto tih jamstava, Francuska 36,5 posto a preostalih tri posto osigurat će Luksemburg.

Istodobno uprava Dexije pregovara s francuskim bankama Caisse des Depots et Consignations i La Banque Postale o rješenju financiranja francuskih lokalnih vlasti, u kojem Dexia igra važnu ulogu.

Dexia je objavila da će potpora banke Caisse des Depots smanjiti njezinu potrebu za kratkoročnim financiranjem za gotovo 10 milijardi eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙