FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolska će primiti američke proturaketne brodove

BRUXELLES, 5. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Sjedinjene Države i Španjolska postigle su sporazum koji će ojačati američke napore za izgradnju raketnog štita u Europi tako što će američki proturaketni ratni brodovi biti smješteni u mornaričkoj bazi Rota na jugozapadnoj obali Španjolske, objavio je u srijedu visoki američki vojni dužnosnik.

Sporazum će kasnije u srijedu službeno objaviti španjolski premijer Jose Luiz Rodrigez Zapatero, glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen i američki ministar obrane Leon Panetta u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

Sporazum je dio tzv. postupnog, prilagodljivog pristupa raketnom štitu američkog predsjednika Baracka Obame i predviđa raspoređivanje brodova s antibalističkim projektilima u istočnom Sredozemlju, nakon instaliranja kopnenih sustava u Rumunjskoj i Poljskoj.

Sporazum o bazi Rota, na obali Atlantika blizu grada Cadiza, "jača našu stalnu prisutnost u Sredozemlju" i "pridonijet će sigurnosti na Mediteranu, kao i u istočnom Atlantiku", rekao je američki dužnosnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙