FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 14. rujna 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

NEW YORK - Opća skupština UN-a otvorila je svoje 66. godišnje zasjedanje s pozivom na suradnju u borbi s aktualnim krizama, od sukoba do klimatskih promjena, i s podsjećanjem na bivšeg glavnog tajnika UN-a Daga Hammarskjolda, koji je poginuo prije 50 godina u službi mira. Zasjedanje je posvećeno spomenu na Daga Hammarskjolda, koji je poginuo u zrakoplovnoj nesreći 1961., dok je pregovarao o primirju u Katangi, otcijepljenoj pokrajini današnje Demokratske Republike Kongo (DRC). Hammarskjold je jedini posthumni dobitnik Nobelove nagrade za mir. Kao četiri glavne teme ovogodišnjeg zasjedanja, izdvojio je mirno rješavanje sporova, poboljšanje prevencije i odgovora na prirodne katastrofe, održivi razvoj i globalni prosperitet, te reformu UN-a, poglavito revitalizaciju rada Opće skupštine i reformu Vijeća sigurnosti.

KABUL - Afganistanske snage i snage NATO-a svladale su u srijedu, nakon 20 sati borbe, skupine napadača-samoubojica koje su izvele niz spektakularnih napada u Kabulu posebno usmjerenih na glavni stožer NATO-a i američko veleposlanstvo u kojima je poginulo najmanje 15 civila i pripadnika snaga sigurnosti i šest talibana. Iako su izveli već nekoliko spektakularnih napada u Kabulu, talibani su ovog puta uspjeli napasti najosjetljivija i najzaštićenija mjesta u glavnom gradu pod jakim nadzorom. Dvojica napadača-samoubojica skrivenih u velikoj građevini u izgradnji, od popodneva prethodnog dana, ubijena su u srijedu ujutro, izjavio je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Sedik Sediki. "Zadnji napadači ubijeni su i sukobi su zaustavljeni. U zgradi je ukupno bilo šest terorista i svi su mrtvi", kazao je Sidiki.

JERUZALEM - Izraelski ministar informiranja i dijaspore Youli Edelstein izrazio je u srijedu nadu da će pobijediti zdrav razum u Turskoj izbijanja diplomatske krize između dvije zemlje, nekadašnjih strateških saveznika na Bliskom istoku. Pomoćnik ministra vanjskih poslova Dany Ayalon ocijenio je također na radiju da je "bolje da šutimo ne reagirajući na usijane izjave u regiji". Naprotiv, nekadašnji izraelski konzul u Ankari i bivši veleposlanik u Kairu Elie Shaked ocijenio je na vojnom radiju da se turski ministar Recep Tayyip Erdogan, koji je u utorak bio u posjetu Egiptu, "vidi kao novi sultan Bliskog istoka na čije čelo želi doći političkim putem". Turska je najavila da će njeni ratni brodovi pratiti humanitarne konvoje za Pojas Gaze a izraelska strana je upozorila da će Turska biti ta koja će prekršiti međunarodno pravo pokuša li silom probiti izraelsku pomorsku blokadu pojasa Gaze s obzirom na to da je povjerenstvo UN-a priznalo "legitimnost" te blokade.

BRUXELLES - Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen pohvalio je u srijedu potpisivanje ugovora o postavljanju američkog proturaketnog štita u Rumunjskoj. Ugovor je potpisan u utorak, u prigodi posjeta rumunjskog predsjednika Traiana Basescua Washingtonu, koji se ondje sastao s kolegom Barackom Obamom. "Veoma sam zadovoljan ugovorom koji predviđa da će SAD postaviti svoje rakete presretače u Rumunjskoj", reagirao Rasmussen u priopćenju. Bukurešt i Washington su u svibnju završili pregovore o raspoređivanju 24 presretača tipa SM-3 u bivšoj vojnoj bazi na jugu Rumunjske, gdje će se možda stacionirati petstotinjak američkih vojnika. Rumunjska, nekada zemlja istočnog bloka, članica je NATO-a od 2004. Turska je početkom mjeseca odobrila raspoređivanje na svom teritoriju dijelova NATO-ova proturaketnog štita, što je izazvalo žestoku kritiku Irana.

TEHERAN - Iran je odlučan u nakani da likvidira kurdske separatiste u zemlji, na području uz granicu s Irakom, ako ne polože oružje ili ne odu iz regije, rekao je zamjenik zapovjednika Čuvara revolucije (Pasdaran), general Hosein Salami, a prenijeli su mediji u srijedu. "Naša je poruka da Iran neće trpjeti prisutnost bilo koje terorističke skupine na svojim granicama i borit će se s njima do kraja", opetovao je general Salami dok iranske snage od srpnja vode veliku ofenzivu protiv pobunjenika PJAK-a, glavnog kurdskog pokreta oružane borbe protiv teheranskog režima. U borbama Pasdarana i kurdskih pobunjenika od sredine srpnja poginuli su desetci ljudi na obje strane, među kojima i zamjenik zapovjednika PJAK-a. PJAK (Stranka za slobodan život Kurdistana) redovito napada iranske snage s iračkog teritorija, a Teheran ga optužuje da je odgovoran za brojne atentate u iranskom Kurdistanu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙