FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DHMZ: u rujnu iznadprosječne temperature

ZAGREB, 5. listopada 2011. (Hina) - U ovogodišnjem rujnu u cijeloj Hrvatskoj prevladavale su iznadprosječne srednje mjesečne temperature zraka u odnosu na višegodišnji prosjek 1961.-1990., priopćio je danas Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Temperaturna odstupanja, odnosno odstupanja srednjih mjesečnih temperatura zraka od tridesetogodišnjeg prosjeka, bila su u rasponu od 2,6 Celzijevih stupnjeva u Daruvaru do 4,4 Celzijevih stupnjeva na opservatoriju Zagreb-Grič.

Ovogodišnji rujan bio je gotovo u cijeloj Hrvatskoj ekstremno topao, dok su Zavižan te šire područje Daruvara i Ogulina bili vrlo topli.

U rujnu ove godine izmjerene su znatno niže količine oborina u odnosu na višegodišnji prosjek za taj mjesec, odnosno samo dva posto od višegodišnjeg prosjeka za mjesec rujan u Lastovu do 75 posto tog prosjeka u Pazinu. U Lastovu je u cijelom mjesecu rujnu palo samo 1,2 litara kiše po četvornom metru, a u Pazinu je palo 82,9 litara kiše po četvornom metru.

Oborinske prilike za rujan 2011. godine nalazile su se u rasponu kategorija od normalnog do vrlo sušnog.

U kategoriji normalno nalazio se Zavižan te šire područje Bjelovara, Pazina i Rijeke. U kategoriji vrlo sušno nalazio se otok Lastovo te šire područje Gospića, Karlovca, Slavonskog Broda i Varaždina. Preostali dio Hrvatske nalazio se u kategoriji sušno, navodi DHMZ.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙