FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbor za veterane podržao "zakon o ništetnosti"

ZAGREB, 5. listopada 2011.(Hina) - Prijedlog zakona kojim se ništetnima i bez pravnog učinka utvrđuju svi pravni akti bivše JNA te pravosudnih tijela bivše SFRJ i Srbije jednoglasno je danas podržao saborski Odbor za veterane, čiji su članovi u raspravi istaknuli da su optužnice za ratni zločin koje iz Srbije dolaze u Hrvatsku skandalozne jer se temelje na iznuđenim iskazima hrvatskih zatočenika u srpskim logorima.

Obrazlažući zakonski prijedlog državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Zoran Pičuljan rekao je da je zakon reakcija na srpski pokušaj da svoju represivnu vlast proširi na područje svih zemalja sljednica bivše države kao i na postupanje Srbije koje je suprotno međunarodnom pravu.

Dopredsjednik Odbora Josip Đakić smatra da je zakon trebalo donijeti i ranije, kako bi se skinula stigma s optužnica koje su utemeljene na prisili i iznudi te zatočeništvu hrvatskih branitelja, no naglasio je da zakon i dalje neće riješiti problem mogućih uhićenja optuženika izvan granica Hrvatske.

Đakić smatra kako je optužnice za ratne zločine trebalo vratiti, a Srbiju "poučiti" da ona kao agresor ne može pisati takve optužnice. "Ovim ćemo skinuti provokaciju sa 44 optužnice i nadam se da će kompetentni ljudi iz Ministarstva pravosuđa i Državnog odvjetništva i dalje surađivati s tijelima Republike Srbije, ali ne na ovaj način nego kako to stoji u zakonu", rekao je Đakić koji drži da naša pravosudna tijela nisu dobro odradila posao u vezi s optužnicama iz Srbije.

Iako drži da su optužnice "skandalozne", predsjednik Odbora Ante Kotromanović ne vidi kako optuženima može pomoći donošenje preloženog zakona za koji će ipak dati svoj glas. Zakon ne rješava problem već ga, istaknuo je Kotromanović, cementira budući da, kako je rekao, ljudima koji su optuženi na leđima i dalje ostaje breme optužbe za ratni zločin.

Kotromanovića, međutim, više zanima zašto su 44 optužnice, na koje se reagira ovim zakonom, uopće proslijeđene optuženima te koji su mogući budući pravni koraci u njihovu pobijanju.

Na to je pitanje odgovorila načelnica sektora za međunarodnu pravnu pomoć u Ministarstvu pravosuđa Maja Rakić rekavši da su optužnice uručene kako bi osobe koje se terete bile upoznate s njima, ali je i dodala da ih je Općinski sud u Osijeku mogao odbaciti i ne upoznati optužene s njihovim sadržajem.

Za ukupno rješenje problema nema, smatraju predstavnici Ministarstva pravosuđa, jednostavnog rješenja već je potrebna daljnja suradnja s pravosudnim tijelima Srbije te puno snažnija aktivnost i pravna argumentacija svih državnih tijela RH.

Vanjski član Odbora za veterane, Branko Broković - Madi Jastreb smatra da se zakonom želi reći da će se branitelje štititi i ako su počinili zločin što je po njemu tipična zamjena teza. "Mi nismo počinili ratni zločin i ne treba nas nitko štiti. Osjećam se i direktno optuženim i ne želim da me nitko štiti jer nisam počinio nikakav ratni zločin", rekao je Borković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙