FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija uhitila Kineza zbog špijunaže raketne tehnologije

ZAGREB/MOSKVA, 5. listopada 2011. (Hina) - Ruska Savezna služba sigurnosti (FSB) uhitila je jednog kineskog državljanina koji je pokušavao doći do tajnih infromacija o sustavu protuzračne obrane S-300, priopćio je u srijedu FSB, a prenose ruski mediji.

Tun Shenjun uhićen je 28. listopada prošle godine, a vijest o njegovom uhićenju tek je sada javno objavljena i to manje od tjedna dana prije očekivanog posjeta ruskog premijera Vladimira Putina Kini u sklopu napora za jačanje veza s Pekingom.

"Utvrđeno je da je kineski državljanin radio za ministarstvo državne sigurnosti, kinesku sigurnosnu agenciju, kao prevoditelj za službena izaslanstva te da je prikupljao tajne informacije od ruskih građana o tehničkoj dokumentaciji i dokumentaciji za održavanje raketnog sustava S-300", navodi FSB.

Tužiteljstvo je podignulo optužnicu protiv Tuna Shenjuna, koja ga tereti za pokušaj špijunaže, na moskovskom gradskom sudu.

Rusija je prošle godine prodala i isporučila Kini 15 raketnih sustava protuzračne obrane S-300, a Peking također ima licencu za njegovu proizvodnju.

Rusija je razvila i napredniji raketni sustav protuzračene obrane S-400 koji je zamijenio S-300.

Kineski dužnosnici zasad se nisu oglasili glede ovog uhićenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙