FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Župnik Jurčević nepravomoćno osuđen zbog diskriminacije homoseksualnih osoba

RIJEKA,5. listopada 2011.(Hina) - Kastavski župnik Franjo Jurčević na Županijskome sudu u Rijeci nepravomoćno je osuđen zbog diskriminacije homoseksualnih osoba te sa svojega bloga mora ukloniti sporne tekstove, na njemu više ne smije pisati slične tekstove, a mora i o svojem trošku objaviti tekst presude u dnevnim novinama, izvijestio je glasnogovornik građanskog odjela Županijskoga suda u Rijeci Duško Abramović.

Zbog tekstova koje je Jurčević objavio na svojemu blogu, tužbu su protiv njega podnijeli lezbijska udruga Lori, udruge Zagreb Pride i Domino te Centar za mirovne studije.

Sudsko vijeće kojim je predsjedala sutkinja Ivanka Maričić-Orešković prihvatilo je djelomično tužbu i utvrdilo da je Jurčević 2010. godine tekstovima na svojemu privatnom blogu "Beogradski poučak" i "Koliko mi je poznato do sada niti jedan novinar u Hrvatskoj nije osudio perverzije lezbijki i homoseksualaca u Španjolskoj" diskriminirao, poticao na diskriminaciju i uznemiravao na osnovi spolne orijentacije nazivajući LGBT osobe "bolesnima, perverznima, besramnim jadnicima, osobama bolesnih usmjerenja, nenormalnima, perverznim i nastranim osobama".

Jurčević, po nepravomoćnoj presudi, mora objaviti presudu u "Jutarnjem listu" i "Novom listu", zabranjeno mu je pisati tekstove na blogu "zupnik.blog.hr" tako da osobe diskriminira na osnovi spolne orijentacije, a sa bloga mora ukloniti i dva sporna članka.

Nije prihvaćen dio tužbe u kojem se traži "zabrana budućeg Jurčevićeva istupanja u javnim medijima ako bi na taj način diskriminirao LGBT osobe".

Kastavski županik Franjo Jurčević ove je godine već nepravomoćno osuđen na Općinskome sudu u Rijeci na tri mjeseca zatvora uvjetno zbog kažnjivog djela rasne i spolne diskriminacije. Taj je postupak bio pokrenut na temelju optužnog prijedloga Općinskoga državnog odvjetništva u Rijeci zbog teksta na Jurčevićevu blogu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙