FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HDSSB o srbijanskim optužnicama za ratne zločine

OSIJEK, 21. rujna 2011.(Hina) - Predsjednik Glavnog odbora HDSSB-a i saborski zastupnik Dinko Burić izjavio je danas u Osijeku kako je preduvjet za optužnicu, koju je vijeće za ratne zločine beogradskog suda podignulo protiv Ivana Vekića, Branimira Glavaša, Tomislava Merčepa, Vladimira Šeksa i 40-ak vukovarskih branitelja, bila presuda Branimiru Glavašu za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, zapitavši mjerodavna državna tijela što kane učiniti glede te optužnice.

Na konferenciji za novinare Burić je podsjetio da je HDSSB višekratno upozoravao na opasnosti koje za hrvatske branitelje proizlaze iz konstatacija u presudama koje su Branimiru Glavašu za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva izrekli zagrebački Županijski sud i Vrhovni sud.

HDSSB je upozoravao kako će teze iz tih presuda, da sve do 8. listopada 1991. nije bila agresija na Hrvatsku, već oružani sukob paravojnih hrvatskih i srpskih postrojba, te da su jedine legalne snage do tada bile snage JNA, "biti temelj za buduće optužnice protiv svih onih koji su počeli braniti hrvatsku državu prije 8. listopada 1991.", rekao je Burić.

Ocijenio je kako je jedina razlika između presude Glavašu i najnovije beogradske optužnice u tome što je optužnica pisana na ćirilici, a presuda Glavašu na latinici.

Ustvrdio je kako je "hrvatsko sudstvo obična ekspozitura srbijanskom sudstvu, a jedni i drugi su ekspoziture Haaškog suda i služe stranim interesima".

"Ovdje se radi o rušenju temelja hrvatske države, pa pitam hrvatsku vladu i HDZ priznaju li beogradsku optužnicu, jer ako priznaju presudu Glavašu, onda priznaju i tu optužnicu", kazao je Burić.

Burić je na konferenciji pročitao izjavu utemeljitelja HDSSB-a Branimira Glavaša, upućenu iz mostarskog zatvora, gdje izdržava kaznu zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. U izjavi Glavaš, kako tvrdi Burić, navodi kako je "iznimno počašćen tom srpskom optužnicom". Budući da su ga "Šeks i njegovi kolege iz HDZ-a pozivali da dokazuje svoju nevinost" u postupku koji su mu", kako kaže, "montirali pred hrvatskim sudom", Glavaš u izjavi poziva Šeksa da "ode u Beograd i tamo dokaže svoju nevinost", rekao je Burić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙