FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Akcija blokade referade upozorava na financijski udar na studente

ZAGREB, 3. listopada 2011. (Hina) - Studenti zagrebačkoga Filozofskog fakulteta, koji su jutros počeli blokadu referade, poručili su s današnje konferencije za novinare da blokadom studentske službe, sprječavanjem upisa i plaćanja naknade upozoravaju na finacijski udar na studente koji se skriva iza "praznih fraza" o besplatnu školovanju studenata upisanih u prvu godinu studija 2010.

Predstavnici fakultetskog plenuma istaknuli su kako neće dopustiti da se likvidnost očituje financijskim udarom na studente te da je početak nove akademske godine "srušio iluzije i nekolicini preostalih koji su uporno tvrdili da je besplatno obrazovanje već ostvareno te ga samo treba uvrstiti u predložene 'Fuchsove zakone'".

Drže i da je sadašnje stanje posljedica neizvršenja proračunskih obveza mjerodavnog ministarstva prema fakultetima i cijelom akademskom pogonu te da su tomu pogodovali i predstavnici autonomnog sveučilišta i fakulteta koji već duže godina nebrigu države za taj dio javnoga sektora kane riješiti naplatom naknada od studenata kao najslabijih u sveučilišnoj zajednici.

Studenti kažu kako je plaćanje II. godine studija stari način plaćanja, ali da je studentima "besplatne generacije", koja se upisivala prošle godine, obećano nešto posve drugo. Sada fakultetska uprava po inerciji nastavlja naplaćivati ono što mora jer nema prihoda, a polovica studenata, bez obzira na uspjeh, mora platiti 6000 kuna. "Akcijom smo htjeli upozoriti na stvarno stanje, a to je da besplatno obrazovanje nije ostvareno bez obzira na to što govore oni koji su za to zaduženi", poručili su.

Na upit koliko studenata upisuje drugu godinu, kazali su da ih je oko tisuću, ističući da studentima nikad i nije bilo jasno tko plaća, a tko ne plaća.

Podsjećaju i kako se lani potpisivao ugovor za sve studente prve godine koji nije bio potpuno jasan i istoznačan. Taj ugovor daje pravni okvir i za plaćanje i za neplaćanje, posve je nejasan i ostavlja prostor da ministarstvo podmiri sve troškove studija, zaključili su.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙