FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze pale, euro oslabio

TOKYO, 30. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale jer je dobro raspoloženje zbog napretka u rješavanju europske dužničke krize brzo splasnulo, pa je i euro izgubio jučerašnje dobitke.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto, a blago su pale i cijene dionica u Južnoj Koreji te Australiji.

Burzovni indeksi u Šangaju, Singapuru i Hong Kongu potonuli su, pak, između 0,5 i 2 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 1,3 posto. Od početka mjeseca taj je indeks potonuo više od 13 posto, što je njegov najveći mjesečni pad od listopada 2008.

Na početku današnjeg trgovanja cijene su dionica porasle, zahvaljujući napretku u rješavanju europske dužničke krize, nakon što je jučer njemački parlament izglasao proširenje mogućnosti korištenja europskog fonda za financijsku stabilnost.

Taj sporazum dosad je podržalo 10 od 17 članica eurozone, a podrška u njemačkom parlamentu smatra se korakom naprijed u borbi s dužničkom krizom. No, dobro raspoloženje ulagača nije potrajalo.

„Činjenica je da još puno ulagača sumnja u mogućnosti europskih dužnosnika da riješe dužničku krizu, a zabrinuti su i zbog slabog rasta gospodarstava. Bit će teško preokrenuti raspoloženje ulagača u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju, koji će, po svemu sudeći, biti nestabilan kao i treći kvartal“, pišu analitičari Credit Agricole u bilješci klijentima.

Ulagače nisu ohrabrili ni jučer objavljeni podaci o snažnijem nego što se očekivalo rastu američkog gospodarstva u drugom tromjesečju i znatnom padu broja zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna.

Jer, ostali su podaci bili loši. Prodaja kuća u SAD-u pala je u kolovozu drugi mjesec zaredom, dok izvješće udruženja poduzetnika pokazuje da su direktori najvećih američkih kompanija pesimističniji nego što su bili prije tri mjeseca.

Na valutnim je, pak, tržištima euro jutros oslabio, nakon što je jučer znatno ojačao zahvaljujući pozitivnom ishodu glasanja u njemačkom parlamentu o fondu za financijsku stabilnost.

Jutros se tečaj eura u odnosu na američku valutu kreće oko 1,3550 dolara, dok je jučer navečer dosegnuo 1,3675 dolara.

Prema japanskoj valuti tečaj eura pao je, pak, s jučerašnjih 104,20 na 103,77 jena, dok je prema švicarskoj valuti oslabio s 1,2220 na 1,2180 franaka.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno se, pak, kreće oko 76,50 jena.

Nakon što je jučer porasla za 90-ak centi, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku ojačala daljnjih 40-ak centi, na 82,55 dolara po barelu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙