FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: oprez na azijskim burzama, euro pod pritiskom

TOKIO, 31. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, zbog pada povjerenja potrošača i poduzetnika u SAD-u i Europi, pa ulagače na kupnju dionica ne potiču osobito ni špekulacije o novim poticajnim mjerama američkog Feda.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks jutros balansira na rubu između pozitivnog i negativnog područja, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Singapuru u 7,30 sati bile u plusu više od 1,5 posto.

U Australiji i Hong Kongu cijene su dionica ojačale oko 0,3 psoto, dok su u Šangaju pale 0,4 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku oko 0,3 posto.

Azijski su ulagači oprezni jer se nastavlja niz slabih makroekonomskih izvješća. Jutros je objavljeno da je u Japanu industrijska proizvodnja u srpnju porasla tek 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok se očekivao rast veći od 2 posto.

Jučer je, pak, objavljeno da je u eurozoni oštro palo raspoloženje potrošača i poduzetnika zbog nesigurnosti u vezi globalnog gospodarstva i dužničke krize.

Premda je i u SAD-u oštro palo povjerenje potrošača, jučer su na Wall Streetu cijene dionica porasle jer se ulagači nadaju novim poticajnim mjerama središnje banke, nakon što je zapisnik s nedavne sjednice pokazao da su pojedini čelnici Feda zalagali za to.

Nada u nove poticajne gospodarske mjere potaknula je jučer rast terminske cijene nafte na burzi u New Yorku za 1,6 dolara. No, jutros je cijena 'crnog zlata' oslabila za 40-ak centi, na 88,45 dolara po barelu.

Na valutnim je, pak, tržištima euro pod pritiskom jer je slaba potražnja na jučerašnjoj aukciji talijanskih obveznica ponovno oživjela strahovanja da će dužnička kriza zahvatiti i tu članicu eurozone.

Zbog toga je cijena eura pala na 1,4430 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,4530 dolara.

U odnosu, pak, na švicarsku valutu, tečaj eura pao je s jučerašnjih 1,1860 na 1,1780 franaka.

I dolar je oslabio prema 'švicarcu', pa mu je cijena pala s jučerašnjih 0,8171 na 0,8160 franaka. U odnosu, pak, na japansku valutu, tečaj dolara skliznuo je sa 76,70 na 76,55 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙