FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IBM promovira sustav za lakše parkiranje

SAN FRANCISCO, 28. rujna 2011. (Hina/AFP) - Američki tehnološki div IBM jak i inovativno internetsko poduzeće Streetline započet će u srijedu kampanju kod gradskih vlasti za promociju sustava koji bi olakšao parkiranje u gradovima.

"Pametniji parking" pomoći će gradovima da ublaže prometne čepove i istodobno osigurati optimalan sustav naplate parkiranja, tvrde u IBM-u i Streetlineu. Sustav kombinira IBM-ove analitičke kapacitete i Streetlineove inovacije u segmentu senzora za parkirališta i odgovarajućeg softvera.

Energetski štedljivi Streetlinovi senzori na parkiralištima otkrivaju prisustvo vozila i prenose informaciju u realnom vremenu do gradske mreže i besplatnih aplikacija na pametnim telefonima modela Android ili Apple.

Gradske službe za naplatu parkiranja mogu koristiti podatke za praćenje trendova u prometu i određivanje cijena za parkiranje dok vozači dobivaju informaciju o slobodnim parkirnim mjestima.

"Parking spada među univerzalne izazove s kojima je upoznata većina ljudi širom svijeta", kazao je izvršni direktor Streetlinea Zia Jusuf, te dodao da gradovi sada imaju na raspolaganju sustav koji će im olakšati rješavanje tog problema.

Istraživanje IBM-a u koje je bilo uključeno 20 gradova, uključujući Peking, Pariz i Los Angeles, potvrdilo je da je parkiranje prava muka za građane. Tako je šest od deset ispitanih vozača izjavilo da su u posljednjih godinu dana bili tako frustrirani tražeći parking da su zbog toga odustali i mijenjali planove. Više od četvrtine ispitanika je kazalo da su se svađali s drugim vozačima zbog parkirališnog mjesta.

Procjenjuje se također da oko 30 posto gradskog prometa otpada na vozila u potrazi za parkirnim mjestom.

IBM je sastavio ljestvicu 20 gradova prema vrijednostima 'parkirnog indeksa', koji se temelji, između ostalog, na vrijeme potrebno za pronalaženje parkirnog mjesta kao i eventualne prateće svađe i prepirke.

Mjereno tim indeksom, najnepovoljniji su uvjeti za parkiranje u New Delhiju. Slijedi Bangalore dok je treće mjesto pripalo Pekingu. Najbolji su pak uvjeti za parkiranje u Chicagu, iza kojeg se smjestio Los Angeles, inače na glasu kao grad opsjednut vozilima.

Izvješće je, između ostalog, obuhvatilo i Moskvu, Pariz, Milano, London, Stockholm, New York, Buenos Aires, Nairobi i Singapur.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙