FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Okrugli stol o privatnome i javnom zdravstvenom osiguranju

ZAGREB, 27. rujna 2011. (Hina) - Predstavnici privatnoga zdravstvenog osiguranja ustvrdili su danas kako je privatno zdravstveno osiguranje dobar način za izgradnju stabilnoga zdravstvenog sustava, dok predstavnik Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) smatra da je kombinacija javnoga i privatnoga optimalan model te da zdravstvena zaštita treba biti dostupna svima, a ne samo eliti.

Hrvatska je pri dnu ljestvice europskih zemalja s udjelom privatnih osiguranja u financiranju troškova zdravstva, a upravo je privatno zdravstveno osiguranje dobar način za izgradnju stabilnoga zdravstvenog sustava, rekla je predsjednica uprave Uniqa osiguranja Saša Krbavac na okruglom stolu o privatnome i javnome zdravstvenom osiguranju.

Istaknula je kako iskustva europskih zemalja pokazuju da će sustav dobrovoljnoga zdravstvenog osiguranja sve više jačati jer dugoročno osigurava održivost obveznoga zdravstvenog osiguranja.

Krbavac smatra da je zato potrebno razgraničiti sustav obveznoga i dobrovoljnog osiguranja te jasno definirati ovlasti javnoga zdravstva u odnosu prema privatnim osiguravateljima. Također smatra da je nužno izjednačiti poslovanje HZZO-a i komercijalnih osiguravatelja u dijelu dobrovoljnih zdravstvenih osiguranja. HZZO će, upozorila je, vjerojatno sljedeće godine ponuditi usluge dodatnog osiguranja, u čemu osiguravajuća društva vide nelojalnu konkurenciju.

U Hrvatskome uredu za osiguranje ističu da je ulazak HZZO-a u dodatno zdravstveno osiguranje protivan zakonima i Ustavu te da je udarac na zakonom zaštićeno tržišno natjecanje.

Pomoćnik ravnatelja HZZO-a Stanko Perjan smatra da ima "dosta prostora za razna dodatna osiguranja jer se obveznim osiguranjem pokriva 80 posto iz standardnog paketa zdravstvene zaštite".

"Ljudi su svjesni da zdravstvo više nije besplatno, da treba participirati u ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu i postoje razni programi koje nude komercijalni osiguravatelji", rekao je Perjan.

Napomenuo je da će HZZO ponuditi programe koji bi bili dostupniji i ostalim kategorijama stanovništva te da se pazi na to da HZZO ne dođe u sukob interesa s osnovnom djelatnošću, a to je obvezno zdravstveno osiguranje.

Privatni osiguravatelji smatraju da država treba prepoznati važnost dobrovoljnoga zdravstvenog osiguranja i njegov rast poticati poreznim olakšicama jer korištenje tog osiguranja donosi dobrobit široj društvenoj zajednici.

Šime Smolić s Ekonomskog fakulteta ocijenio je da je hrvatski zdravstveni sustav relativno stabilan, ali ima opasnosti koje su vidljive u starenju stanovništva, tehnološkom napretku u medicini te sve manjim mogućnostima države u financiranju zdravstvenog sustava javnim novcem.

Neupitna je podjela troškova zdravstvene skrbi između javnoga i privatnoga, a način na koji će se taj odnos urediti treba ostaviti donositeljima socijalne i zdravstvene politike, zaključio je Smolić.

Okrugli stol "Zdravstveno osiguranje - otvoreno o privatnome i javnome" o mogućnostima suradnje privatnih osiguravajućih društava i HZZO-a organizirao je magazin "Banka" u sklopu projekta "Tržište osiguranja u partnerstvu s Udruženjem osiguravatelja Hrvatske gospodarske komore".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙