FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Dodik i Lagumdžija približili stajališta

MOSTAR, 26. rujna 2011. (Hina) - Uoči današnjeg susreta šest vodećih političkih predstavnika iz triju naroda u BiH, predsjednici Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik i SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija postigli su na sastanku u nedjelju navečer određeni napredak oko provedbe reformskih zakona, no ne i oko Vijeća ministara što će biti glavna tema današnjeg sastanka u Brčkom, izvijestila je Radio televizija Republike Srpske.

Dodik i Lagumdžija su se sinoć iznenada susreli u Laktašima nedaleko od Banja Luke te postigli sporazum o raspodjeli sredstava IPA fondova za BiH za što je Europska unija odredila vrlo kratak rok za dogovor. U suprotnom bi EU 96 milijuna eura potpore presumjerila drugim zemljama regije.

Prema izvješću RTRS-a, koji se poziva na čelnika SNSD-a Dodika, usuglašeno je i donošenje zakona o sustavu državne pomoći te presude "Sejdić-Finci", kojim bi se uskladio Ustav BiH sa presudom Suda za ljudska prava u Strasbourgu koji se tiče mogućnosti prava biranja predstavnika manjina u tijela vlasti u BiH.

Dodik je u izjavi za televiziju ipak obacio navode kako se razgovaralo o uspostavi Vijeća ministara BiH dodajući da će to biti glavna tema današnjeg sastanka.

Dodik je istaknuo da se dogovor o Vijeću ministara ne može riješiti bez predstavnika Hrvata, Srba i Bošnjaka. "Nije bilo nikakve riječi o tome, niti smo razgovarali o mogućnostima formiranja Vijeća ministara BiH", rekao je Dodik.

Sastanak čelnika šest političkih stranaka čiji predstavnici čine kolegije oba doma Parlamentarne skupštine BiH najavljen je za danas u Brčkom, a domaćin će biti predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

U razgovorima sudjeluju predsjednici SDPBiH Lagumdžija, HDZBiH Dragan Čović, HDZ 1990 Božo Ljubić, SDA Sulejman Tihić, SNSD Dodik i SDS-a Bosić.

Dosadašnji sastanci u Mostaru i Sarajevu nisu rezultirali dogovorom oko državnog Vijeća ministara skoro godinu dana od općih izbora koji su u toj zemlji održani 3. listopada prošle godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙