FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 26. rujna 2011. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta.

MIAMI - Šezdesetdvogodišnja američka plivačica maratonka Diana Nyad, koja je u petak krenula iz Havane prema krajnjem jugoistoku Sjedinjenih Država, odustala je u nedjelju od pokušaja zbog velikog broja meduza u Floridskom tjesnacu, objavila je na svojoj internetskoj stranici. Plivačica koja je htjela postati prva osoba koja je preplivala taj tjesnac širok 165 km bez kaveza za zaštitu od morskih pasa, provela je u vodi više od 40 sati i preplivala oko 124 km prije nego je odustala.

"Medicinska ekipa mi je rekla da ne bih trebala još dvije noći provesti u moru i riskirati nove opekline od meduza", rekla je Nyad prije nego se popela na brod u njezinoj pratnji, navodi stranica diananyad.com. Dan ranije, njezina je ekipa objavila na internetu da su plivačicu opekle meduze i da se žalila na teškoće u disanju, ali je ipak nastavila plivati pošto je uzela lijek.

Diana Nyad je već dvaput pokušavala preplivati udaljenost od Kube do Floride, 1978. i u kolovozu 2011., ali bezuspješno. Prošli put je odustala zbog visokih valova i problema s leđima i s astmom.

BARCELONA - Oko 18 tisuća ljubitelja borbi s bikovima u nedjelju navečer je u Barceloni nazočilo zadnjoj koridi u Kataloniji, uoči stupanja na snagu zakona kojim se zbog zlostavljanja životinja zabranjuje ta višestoljetna tradicija, javljaju agencije. Trojica španjolskih matadora usmrtila su tijekom borbi u areni Monumental osam bikova, a posljednji udarac zadao je 28-godišnji katalonski matador Serafin Marin, rodom iz Barcelone, simbolično zaključivši borbe s bikovima u sjeveroistočnoj španjolskoj pokrajini, prenosi AFP.

Katalonski parlament izglasao je zabranu prošle godine, nakon što je 180 tisuća Katalonaca potpisalo peticiju kojom se tražilo obustavljanje borbi s bikovima. Zabrana stupa na snagu 1. siječnja, a nedjeljna korida u Monumentalu, areni otvorenoj u glavnom katalonskom gradu 1914., trebala bi biti i zadnja u Kataloniji.

Ulaznice su za zadnju koridu bile rasprodane rekordnom brzinom, premda su tako velike posjete Monumentalu posljednjih godina bile iznimka, a ne pravilo, što je i pripomoglo izglasavanju zabrane. Osim borbe za prava životinja, jedan od razloga za zabranu bila je i želja katalonskih nacionalista da pokažu kako su drugačiji od ostatka Španjolske, u kojoj je korida zabranjena još jedino na Kanarskom otočju.

RIM - Talijanka Elena De Angelis postavila je novi svjetski rekord kada se na vjenčanju pojavila s velom dugim 2,9 kilometara, piše u nedjelju britanski list "The Daily Mail". Čak 600 ljudi pomagalo je mladenki u nošenju vela po ulicama Napulja na jugu Italije, a tisuće su sa zanimanjem promatrale tu neobičnu svadbenu povorku.

Veo izrađen od bijele svile i širok dva metra upisan je u Guinessovu knjigu rekorda. De Angelis je tako nadmašila dosadašnji rekord Austrijanke Eve Hofbauer čiji je veo bio dugačak 2,8 kilometara.

BUKUREŠT - Više od 240 tisuća Rumunja sudjelovalo je u nacionalnoj kampanji čišćenja smeća na inicijativu pokreta "Let's do it, World", doznaje se od organizatora akcije. "Zadovoljni smo što su se Rumunji u tako velikom broju odazvali pozivu", rekla je jedna od voditeljica akcije Ana-Maria Hancu. Do večeri volonteri su diljem zemlje napunili 380 tisuća vreća sa smećem.

U akciji su sudjelovali učenici, nastavnici, policajci, vojnici, javni službenici, kao i 800 zatvorenika. U Rumunjskoj je dan uoči akcije izbrojano 4450 ilegalnih smetlišta. Inicijativa volonterskog čišćenja okoliša "Let's do it, World" pokrenuta je 2008. u Estoniji i od tada se proširila svijetom. U Hrvatskoj bi se slična akcija "Jedan dan za čist okoliš" trebala održati 24. ožujka sljedeće godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙