FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Varšava: Josipović o spoju glazbe i politike

VARŠAVA, 24. rujna 2011. (Hina) - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, kao osoba koja uspješno spaja glazbu i politiku u jednoj osobi, sudjelovao je u subotu na koferenciji "Glazba i politika" u Varšavi u organizaciji Instituta za muzikologiju Varšavskog sveučilišta i Međunarodne glazbene udruge.

Između ostaloga, Josipović je nazočnima pokušao odgovoriti na pitanje imaju li političari i umjetnici suprotna stajališta ili mogu li jedni od drugih puno naučiti.

"Uzevši u obzir društva kao što su Hrvatska, Poljska ili neke druge takozvane istočne zemlje, umjetnost je uvijek smatrana neprijateljem politike, odnosno političara. Postojao je veliki jaz između politike i umjetnosti. Ili je umjetnost bila toliko bliska politici da je prestajala biti umjetnost", rekao je Josipović.

No, između političara i glazbenika postoje mnoge poveznice i jednake poruke, dodao je. Podsjetio je pritom na velikog grčkog filozofa Platona, koji je smatrao da glazbeno obrazovanje mora biti osnova dobrog političara.

Hrvatski je predsjednik sa sudionicima konferencije podijelio neka vlastita iskustva, te ustvrdio kako su i za glazbu i politiku vrlo važni slušanje, kreativnost, sposobnost komunikacije s publikom te održavanje ravnoteže između slobode i discipline.

Josipović je u predavanju na Varšavskom sveučilištu izdvojio više načina na koje glazba može utjecati na politiku, između ostalog i "kao dio pomirenja, što je vrlo važno u našoj zemlji".

U subotu navečer predsjednik Josipović će nazočiti koncertu Varšavske nacionalne filharmonije, u sklopu poznatog festivala Varšavskih jeseni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙