FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavom "Proklete avlije" Kazalište Virovitica otvorilo sezonu

VIROVITICA, 23. rujna 2011. (Hina) - Premijerom hrvatsko-srpsko-bosanske predstave "Proklete avlije" Ive Andrića Kazalište Virovitica večeras je otvorilo novu kazališnu sezonu.

Predstava je nastala u suradnji kazališta iz tri države - Kazališta Virovitica, Teatra Kabare Tuzla i Narodnog pozorišta iz Užica u godini kada se obilježava pedeset godina od dodjele Nobelove nagrade Ivi Andriću.

Režiju, dramatizaciju i scenografiju hrvatsko-srpsko-bosanske predstave potpisuje srpski redatelj Nebojša Bratić, a u predstavi, uz virovitičke glumce Miju Pavelka, Draška Zidara, Antuna Vrbenskog, Igora Goluba i Mladena Kovačića, igraju i Vlado Kerošević (BiH), Petar Benčina (Srbija), Elmir Krivalić (BiH), Dražen Pavlović (BiH), Irfan Kasumović (BiH) i Dušan Radojičić (Srbija).

"Pet desetljeća nakon dodjele Nobelove nagrade Ivi Andriću tri su se regionalna kazališta iz tri države odlučila umjetnički preispitati njegovo djelo ne baveći se temom 'čiji je Andrić', nego kazališnim činom podsjetiti koliko je on kvalitetan umjetnik", rekao je dramaturg Kazališta Virovitica Jasen Boko. Dodao je da tema te novele, a zatim i predstave nije nacija, nego čovjek i to onaj sasvim običan, mali, jedan od onih koji nacijama obično služi kao topovsko meso.

Redatelj predstave Nebojša Bratić kazao je da "Prokleta avlija" nije za jednokratnu upotrebu. "Sam izbor Andrićevog djela a potom i pristup njegovoj scenskoj transpoziciji došao je kao rezultat dugogodišnjeg približavanja i odustajanja zbog neizvjesnosti, nespremnosti i nemogućnosti da se pronađe ključ za scensko čitanje jedne od najznačajnijih novela naše književnosti", kazao je. Napomenuo je da se i ranije pokušavalo postaviti na scenu Andrića ali da je to uvijek završavalo ocjenom da Andrić nije za kazalište.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙