FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren Bitef na kojem će nastupiti i hrvatski umjetnici

BEOGRAD, 13. rujna 2011. (Hina) - Predstavom "Prometej Pejzaž II" belgijskog redatelja Jana Fabrea, u utorak navečer u beogradskom centru "Sava" otvoren je 45. Bitef (Beogradski internacionalni teatarski festival) u sklopu čijeg će glavnog programa, s dvije predstave, nastupiti i kazališni umjetnici iz Hrvatske.

Na festivalu, koji se održava do 24. rujna pod sloganom "…na usijanom limenom krovu", bit će izvedene predstave u selekciji teatrologa Jovana Ćirilova i redateljice Anje Suše, a među kojima su ''Izlog'', u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih, kao i zajednička predstava tog kazališta s Istarskim narodnim kazalištem iz Pule, naslovljena ''Rose is a rose is a rose is a rose''.

Predstava ''Izlog'' autora Nataše Rajković i Boboa Jelčića počiva na ideji o pretvaranju ceste u pozornicu, a njenu socijalnu dinamiku u izvedbu, uz određene intervencije.

To konkretno znači da publika sjedi u izlogu, gledajući cestu na kojoj se režirani događaji smjenjuju sa zbunjenim licima slučajnih prolaznika i putnika u tramvaju, čime Rajković i Jelčić na prilično doslovan i zabavan način interpretiraju ideju svakodnevnog života kao izvedbe.

Naslov predstave ''Rose is a rose is a rose is a rose'' slavna je rečenica pjesme ''Sacred Emily'' američke pjesnikinje i spisateljice Gertrude Stein. Prvotno zamišljena kao muzička partitura, ova je drama dobila i svoju koncertnu verziju.

Na sceni nema glumaca, već autorica Ivana Sajko, sama izvodi tekst zauzimajući istovremeno poziciju spisateljice u trenutku pisanja, poziciju glumice koja izvodi napisani tekst i poziciju lika u vlastitom tekstu. U predstavi sudjeluju i rok muzičari Vedran Peternel, Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz i Krešimir Pauk koji su za ovu dramsku partituru komponirali originalnu glazbu.

U najavama ovogodišnjeg festivala selektori Jovan Ćirilov i Anja Suša naveli su kako je namjera ovogodišnjeg Bitefa da, pored etabliranih internacionalnih autora, postane platforma za prezentaciju suvremenih regionalnih kazališnih praksi, koje su, od raspada bivše Jugoslavije i promjene geopolitičkih koordinata, nedovoljno vidljive i prepoznatljive u širem europskom i svjetskom teatarskom kontekstu.

Na ovaj način Bitef će, dodaju oni, od ove godine obavljati dvostruku misiju – nastavit će informirati domaću kazališnu zajednicu, ali će takođe nastojati promovirati kazališnu umjetnost regije jugoistočne Evrope u širem geografskom kontekstu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙