FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slučaj Dajla: odbijen zahtjev talijanskih benediktinaca za uknjižbu

BUJE, 23. rujna 2011.(Hina) - Odbijen je zahtjev talijanskih benediktinaca, odnosno njihove pulske tvrtke "Abbazia" d.o.o. koja je predbilježbom na bujskom Općinskom sudu polagala pravo na uknjižbu zemljišta u Dajli, budući da je sud 19. rujna donio rješenje o pravnoj nevaljanosti njihove predbilježbe, potvrdila je danas glasnogovornica toga suda Slavica Tomac-Ćirić.

Glasnogovornica Tomac-Ćirić je rekla i kako "Abbazia" u roku od 15 dana ima pravo uložiti žalbu na njihovo rješenje Županijskom sudu u Puli.

Tu je tvrtku osnovala opatija u Pragli, točnije talijanski benediktinci koji polažu pravo vlasništva na 400 hektara zemljišta u Dajli i oko nje, a ne župa Dajla, koja je još navedena kao vlasnik u zemljišnim knjigama.

U pitanje vlasništva nad zemljištem umiješao se i Vatikan jer je sastavljen je sporazum o uređenju međusobnih odnosa, kojim su župa Dajla i porečka i pulska biskupija prenijeli prava vlasništva na nekretninama u korist "Abbazije". Budući da je taj sporazum biskup Ivan Milovan odbio potpisati, papa Benedikt XVI. ga je nakratko suspendirao te ovlastio španjolskog biskupa Norberta Villu da u ime porečke i pulske biskupije potpiše sporazum, što je ovaj i učinio.

"Glas Istre" iz svojih izvora doznaje da je potpis španjolskog biskupa za bujski općinski sud sporan, tj. da on nije imao ovlaštenje kojim je "Abbaziji" dopuštao uknjižbu na nekretnine. Sud je stoga tražio da mu se dostavi dopunsko ovlaštenje Benedikta XVI., a tvrtka talijanskih benediktinaca nije dostavila dopunsko ovlaštenje, odnosno da dostavljeno ovlaštenje nije bilo ono koje je sud tražio. Da bi zadržali red prvenstva u uknjižbi, talijanski benediktinci bi se na tu odluku trebali žaliti županijskom sudu, a ako ih i on odbije, izgubit će to prvenstvo. To bi značilo da će na red doći država, koja, pak, želi sporno zemljište ponovno vratiti u svoje vlasništvo.

Ministarstvo pravosuđa je naime 9. kolovoza donijelo rješenje o ništavnosti sedam rješenja bujske ispostave ureda za imovinskopravne poslove u Istarskoj županiji, kojima je između 1997. i 2002. spomenutoj župi vraćeno oko 400 hektara zemljišta na temelju zakona o naknadi za imovinu oduzetu u vrijeme jugokomunističke vladavine.

Kako se spomenutim rješenjem ministarstva pravosuđa poništavaju ta rješenja, stranke u postupku pokrenule su upravni spor, jer nemaju prava žalbe, a kako na ministrovo rješenje nisu, po zakonu, mogle izjaviti žalbu, obje su zainteresirane strane pokrenule upravni spor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙