FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 9. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

BJELOVAR - Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas nakon obilaska sajma u Gudovcu kako zajedno s predsjednicom Vlade RH Jadrankom Kosor traži termin za njihov međusobni sastanak. Na novinarsko pitanje je li dogovorio sastanak s premijerkom Kosor kazao je da su razmijenili poruke i pisma i da traže termin. Dodao je kako vjeruje da postoji dobra volja s obje strane, ali da oboje puno rade i putuju. "Naći će se neki termin, dan prije ili poslije, to nije bitno", rekao je Josipović. Upitan je li moguće da se s premijerkom nađe danas, rekao je da je ponudio današnji termin, ali da se ne mogu sastati jer je premijerka Kosor na putu. Na upit o tužbi Vatikana protiv rješenja Ministarstva pravosuđa o povratu imovine Dajle u državno vlasništvo, predsjednik Josipović kazao je kako pravni sustav postoji da bi se razriješili nesporazumi i društveni konflikti. "To je normalni pravni put i ne treba politizirati priču. Na kraju će pravo reći tko je u pravu", rekao je Josipović.

VUKOVAR - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor danas je u vukovarskoj četvrti Borovo naselje svečano označila početak radova na izgradnji kompleksa zatvorenih bazena, projektu vrijednog 51 milijun kuna, koji preko Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara financira Vlada RH. "Nadam se da će s ovim objektom Vukovar započeti ubrzo organizirati državna i međunarodna natjecanja", rekla je premijerka Kosor te podsjetila na žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu i nesalomljiv hrvatski duh koji su branitelji pokazali. Izrazila je potporu Vlade da Vukovar bude grad mladosti i rada te naglasila da je u posljednjih šest godina Vlada u razvojne projekte u gradu Vukovaru uložila 225 milijuna kuna. U Vukovaru je započeta gradnja objekta površine oko 9 tisuća četvronih metara koji će imati dva natkrivena bazena, jedan olimpijski, dimenzija 50 x 20 metara i jedan dječji bazen dimenzija 22 x 25 metara. Rok za završetak izgradnje je dvije godine.

ZAGREB - Zagrebačka policija najavila je danas da će u sklopu tradicionalne akcije "Poštujte naše znakove" zajedno s pripadnicima prometne jedinice mladeži pojačano nadzirati promet u zonama osnovnih škola, pri čemu će posebno paziti na ograničenje brzine kretanja i nepropisno parkiranje. S početkom školske godine Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) počelo je tradicionalnu akciju "Poštujte naše znakove" u sklopu koje s ciljem zaštite djece pojačano nadzire promet u blizini osnovnih škola, osobito u prvim danima samostalnog sudjelovanja djece u prometu. Načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa zagrebačke policije Viktor Florijan najavio je na konferenciji za novinare da će policija u rujnu s maksimalnim brojem policajaca i pripadnika prometne jedinice mladeži nadzirati promet oko osnovnih škola. Za oko 10.300 prvašića iz Zagreba i Zagrebačke županije policija će održati predavanje o sigurnom sudjelovanju u prometu i podijeliti im prigodne darove. MUP i Hrvatski autoklub (HAK) u subotu će od 10 do 12 sati na Trgu bana Jelačića održati akciju "Sigurno i vješto u prometu" kako bi se vozači opreznije ponašali u zonama osnovnih škola.

ZAGREB - Protiv odluke Ministarstva pravosuđa kojom je imovina župe Dajla u Istri vraćena u vlasništvo Republike Hrvatske na Upravni sud su stigle tri tužbe - župe Dajla, zastupane od državnog tajnika Svete Stolice Tarcisio Bertonea, pulske tvrtke Abbazia, koju su osnovali talijanski benediktinci iz Praglije te tvrtke Golf Istra Magica iz Buja koja je ranije kupila dio sporne imovine s namjerom gradnje golf igrališta, vila i manjeg hotela. Glasnogovornica Upravnog suda Lidija Prica kazala je da je tužba papinskog Državnog tajništva stigla 2. rujna, tri dana kasnije zaprimljena je tužba tvrtke Abbazia, a najnovija tužba stigla je od tvrtke Golf Istra Magica. Dodala je kako je riječ o predmetima koji zakonom nisu definirani kao hitni te da je prosjek rješavanja dvije do tri godine. Pojasnila je da će se sve tri tužbe, s obzirom na istovjetnost sadržaja, kompletirati u jedan predmet, a same tužbe dati na odgovor "tuženom tijelu", to jest Ministarstvu pravosuđa, čija glasnogovornica Vesna Dovranić je kazala da "za sada nemaju komentara". Ministarstvo ima rok od mjesec dana za odgovor na tužbe.

ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i njegov Zbor sudskih izvjestitelja upozorili su danas da su se punim stupanjem na snagu novog Zakona o kaznenom postupku 1. rujna pojavili brojni problemi za novinare koji prate rad policije, državnog odvjetništva i sudova, čime je javnost zakinuta za pravodobne informacije. HND u priopćenju navodi da prema novom ZKP-u, državni odvjetnici (županijski i općinski) u potpunosti koordiniraju rad policije te vode istrage, a samim time postali su nadležni i za izvještavanje javnosti o većini "crnih" događaja te istražnih postupaka. Napominje da policija, kako je rečeno novinarima na radnom sastanku u MUP-u, može samostalno dati informacije za kaznena djela za koja je predviđena maksimalna kazna do pet godina zatvora. Za sve ostalo nužne su konzultacije s nadležnim državnim odvjetništvom, što, upozoravaju u HND-u, usporava izvještavanje javnosti, "a kako smo se uvjerili u nekoliko slučajeva do sada (teška prometna nesreća u Zagrebu, ubojstvo u Gospiću, pronalazak mrtvog tijela u Čazmi...) i potpuno onemogućava dobivanje bilo kakvih detaljnijih službenih informacija".

GOSPIĆ - U povodu 18. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Medački džep", izaslanstva Grada , Županije ličko-Senjske i Udruga iz Domovinskog rata na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata u obrani Gospića položila su vijence i zapalila svijeće, a u katedrali Navještenja blažene djevice Marije služena je misa zahvalnica. Gospićki gradonačelnik Milan Kolić podsjetio je da je Gospić bio svakodnevno granatiran, a škole i vrtići su se morali premjestiti na druge lokacije pa je trebalo pokrenuti akciju „Medački džep“. Pripadnici Hrvatske vojske i Specijalne policije MUP-a odbacili su neprijatelja i oslobodili šire područje grada, Gospićanima donijeli mirnije dane, a u nacionalnom smislu pokazalo se da su Hrvatska vojska i policija spremne za daljnje akcije oslobađanja. Agresor je odbačen na udaljenost koja je osiguravala kakav takav normalan život, prisjetio se Kolić. Dodao je da se danas s dužnim poštovanjem prisjećamo poginulih hrvatskih branitelja i mnogobrojnih civilnih žrtava koje je srpski agresor danonoćno granatirao s okupiranog područja.

ZAGREB - Program ovogodišnjeg Kinookus Food Film Festivala, koji će se održati u Stonu od 14. do 18. rujna, donosi i premijerne projekcije 33 filma koji još nisu prikazani u domaćim kinima, većinom je riječ o nezavisnim uratcima koji, u skladu s temeljnom filozofijom Festivala, potiču kritičko promišljanje o odnosu čovjeka i okoliša, važnosti zdrave prehrane, očuvanju bioraznolikosti, lokalnog identiteta i tradicijskih zanata. Festival će otvoriti dokumentarni film "Budućnost nade" Henryja Batemana o ljudima koji se bore kako bi promijenili potrošački svijet, sustav kredita i dugova na kojem se gradilo gospodarstvo Islanda u zadnjih desetak godina. Prikazat će se i francusko-njemački dokumentarac "Glasovi tranzicije", koji se bavi tranzicijskom kulturom kao prilikom za poboljšanje života, te islandski dokumentarac "Dreamland", prikaz zabrinjavajuće moći multinacionalnih kompanija nad malim zajednicama. Među četrdesetak filmova na programu su i kratkometražni filmovi, grčki igrani "Casus Belli" te nizozemski kratki dokumentarac "Prošlost kao budućnost" o fenomenu da prvi put u povijesti Zemlje više ljudi živi u gradovima nego na selu.

ZAGREB - Koncertna direkcija Zagreb (KDZ) ponudit će ljubiteljima glazbe u novoj sezoni 2011./2012. sedam koncerata u pretplati i tri poklon koncerta, a sezonu će "otvoriti" 7. listopada u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog poklon koncert finalista 5. međunarodnog natjecanja mladih dirigenata Lovro pl. Matačić. U novoj sezoni KDZ se ponovno potrudio da ljubiteljima glazbe u sklopu svojega afirmiranog ciklusa "Svijet glazbe" ponudi raznolik, kvalitetan i prestižan program kojim posebice nastoji privući i zadržati mlađu publiku, rekao je direktor Davor Žagar sažimajući u razgovoru za Hinu program nove koncertne sezone te najstarije i najveće ustanove za organizaciju glazbenih i drugih priredaba u Hrvatskoj koja djeluje već više od pola stoljeća. Pri tomu smo se, istaknuo je Žagar, vodili načelom "više za manje", odnosno više kvalitetne glazbe za manje novca koji smo ove godine imali u odnosu na prethodnu za provedbu toga programa. Natjecanje mladih dirigenata Lovro pl. Matačić bit će pak svečano otvoreno u ponedjeljak, 3. listopada ove godine u predvorju Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog i ove godine privuklo je najveći broj kandidata - iz više od četrdeset zemalja cijeloga svijeta stiglo je više od stotinu i pedeset prijava, a zahtjevna zadaća međunarodnoga žirija je da u prvi krug toga natjecanja izabere 16 kandidata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙