FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

G20 obećao potporu bankama, razmatra povećanje kapaciteta europskog kriznog fonda

WASHINGTON, 23. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Vodeća svjetska gospodarstva obećala su u četvrtak da neće dopustiti da europska dužnička kriza potkopa banke i financijska tržišta, ukazavši i na mogućnost proširenja zajmodavnih kapaciteta kriznog fonda eurozone.

Pod pritiskom ulagača da poduzmu konkretne mjere, ministri financija i središnji bankari skupine 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u nastajanju G20 poručili su da će poduzeti sve potrebne korake kako bi smirili globalni financijski sustav. "Obvezujemo se da ćemo poduzeti sve potrebne korake kako bismo sačuvali stabilnost bankovnog sustava i financijskih tržišta, kako prilike budu zahtijevale", priopćila je skupina, koja uključuje Sjedinjene Američke Države i Kinu.

Signalizirajući da eurozona nastoji povećati zajmodavne kapacitete svog 440 milijarde eura vrijednog kriznog fonda, G20 je u priopćenju naveo da će članice Europske unije provesti "mjere kako bi povećale fleksibilnost kriznog fonda i stvorile uvjete za maksimalno iskorištavanje njegovih mogućnosti" do sljedećega ministarskog sastanka u listopadu.

Pojedinosti o mogućim promjenama Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF) nisu objavljene, iako je francuski ministar financija Francois Baroin u izjavi za novinare upotrijebio izraz "financijske izvedenice".

Sjedinjene Države ranije su predložile Europi da upotrijebi financijske izvedenice kako bi povećala financijske kapacitete EFSF-a i time omogući dodatnu zaštitu eurozoni i njezinim bankama.

Tako je američki ministar financija na sastanku europskih kolega u Wroclawu sugerirao da Europa slijedi američki primjer i po modelu američkog fonda upotrijebi financijske izvedenice kako bi povećala kapacitete fonda.

Za vrijeme financije krize 2008. Washington je osnovao fond TALF za hitnu pomoć američkim zajmodavcima. U sklopu tog programa ministarstvo financija ponudilo je njujorškom ogranku američke središnje banke do 20 milijardi dolara za osiguranje kredita. Time mu je omogućilo plasman do 200 milijardi dolara kredita.

Zauzvrat je njujorški ured Feda kao kolateral prihvatio vrijednosnice utemeljene na spornim hipotekarnim zajmovima, koje u to vrijeme gotov nitko nije želi kupiti. Time je Fed odmrznuo tržišne vrijednosnica a gubici nisu zabilježeni.

"Moguće je upotrijebiti financijske izvedenice kako bi se proširili temeljni kapaciteti EFSF-a za potporu obveznicama članica eurozone, primjerice upotrebom djelomičnih jamstava za prve gubitke", tumači izvršni direktor instituta Re-Define Sony Kapoor.

Nakon sastanka G20 u četvrtak u Washingtonu jedan je neimenovani američki dužnosnik izjavio da je skupina pokazala da je svjesna potrebe za poduzimanjem hitnih mjera ali da nije raspravljala o povećanju kapaciteta europskog fonda, ni pomoću financijskih izvedenica ni drugim metodama.

Američki ministar financija izrazio je ranije u četvrtak uvjerenje da će Europa posvetiti više resursa potpori vladama eurozone i bankama. "Siguran sam da će ići u smjeru povećanja stvarnih financijskih kapaciteta. Samo pokušavaju dokučiti kako ostvariti taj cilj politički atraktivnim metodama", kazao je Geithner.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙