FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet uz kavu

ZAGREB, 23. rujna 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

LOS ANGELES - Par crvenih cipelica koje je Judy Garland nosila u filmu "Čarobnjak iz Oza" za tri mjeseca idu na dražbu i očekuje se da će biti prodane za dva do tri milijuna dolara (od 11,1 do 16,6 milijuna kuna). Radi se o jednom od četiriju preživjelih parova cipelica korištenih u slavnom filmu i vjeruje se da ih je Judy Garland u ulozi djevojčice Dorothy nosila u sceni u kojoj triput lupi petama kako bi se vratila kući u Kansas pri kraju filma. Dražba će biti održana 16. prosinca u organizaciji aukcijske kuće "Profiles in History" u Los Angelesu. "Ovo je najvažniji filmski rekvizit u svijetu. Nema ništa slavnije. Te cipelice su jedan od najvećih postojećih elemenata pop kulture", kaže vlasnik aukcijske kuće Joe Maddalena. Jedan par cipelica korištenih u "Čarobnjaku iz Oza" čuva se u muzeju Smithsonianu u Washingtonu, drugi je u rukama privatnog kolekcionara, a treći je ukraden iz muzeja Judy Garland u Minnesoti i ne zna se gdje je. Ovaj četvrti poznati par pronađen je na skladištu MGM-a 70-ih godina. Cipele na sebi imaju oznaku #7 Judy Garland i u odličnom su stanju, izuzev malih ogrebotina na potplati, vjerojatno nastalih tijekom snimanja.

LOS ANGELES - Američki glumac Kiefer Sutherland, zvijezda hvaljene televizijske serije "24", vraća se početkom sljedeće godine na male ekrane u dramskoj seriji "Touch", objavila je televizija Fox. Serija govori o odnosu oca sa svojim 11-godišnjim nijemim sinom koji ima sposobnost predviđanja događaja. Sutherland glumi oca. Fox seriju opisuje kao "dramu u kojoj se isprepliću znanost i duhovnost". U njoj će još glumiti Danny Glover, zvijezda filmskog serijala "Smrtonosnog oružja", britanska starleta Gugu Mbatha-Raw i dječak David Mazouz. Fox je naručio snimanje 13 epizoda, a početak emitiranja očekuje se na proljeće. Prikazivanje serije "24" završilo je prošle godine. Sutherland je u priopćenju naveo da ga je novom izazovu privukla jedinstvena priča. "Svako toliko, ponude vam materijal kojem naprosto ne možete reći 'ne'", objavio je glumac.

ŽENEVA - Međunarodni tim znanstvenika objavio je u četvrtak da je zabilježio subatomsku česticu koja putuje brzinom većom od brzine svjetlosti, što bi moglo predstavljati izazov jednom od temeljnih fizikalnih zakona. Glasnogovornik tima Antonio Ereditato, koji radi u centru za fiziku čestica CERN na granici Francuske i Švicarske, rekao je za Reuters da su tijekom trogodišnjeg pokusa mjerenja pokazala da je snop neutrina ispaljen iz Ženeve stigao do 730 km udaljenog Gran Sassa u Italiji 60 nanosekunda brže od svjetlosti. "Imamo mnogo povjerenja u ove rezultate. Ali nužno je da to testiraju i drugi kolege i potvrde ih", rekao je. Bude li potvrđeno, to će otkriće potkopati ključan element Opće teorije relativnosti Alberta Einsteina iz 1905., koji kaže da ništa u svemiru ne može putovati brže od svjetlosti. Neočekivani rezultati zabilježeni su u sklopu projekta OPERA, koji su zajedno proveli CERN i Laboratorij Gran Sasso u središnjoj Italiji. Tijekom trogodišnjeg pokusa ukupno je 15 tisuća snopova neutrina - sićušnih subatomskih čestica sličnih elektronima ali bez električnog naboja - ispaljeno iz CERN-a prema Gran Sassu gdje ih je uhvatio poseban detektor. Svjetlosti bi za tu udaljenost trebalo oko 2,4 tisućinke sekunde, ali neutrinima je trebalo oko 60 nanosekundi manje. "Riječ je o sićušnoj razlici, ali je to konceptualno izuzetno važno. Ovo otkriće je toliko nevjerojatno da zasad svi moramo biti jako oprezni", rekao je Ereditato. On ipak nije želio spekulirati što bi za fiziku značilo ako bi i drugi fizičari potvrdili mjerenja OPERA-e. "Jednostavno ne želim razmišljati o implikacijama. Mi smo znanstvenici i radimo s onim što znamo", rekao je Ereditato.

SOFIJA - Nezaposleni Bugarin pronašao je blago koje potječe iz 2. tisućljeća prije Krista pod jednim stablom u mjestu Svičtovu, na sjeveru zemlje, objavio je u četvrtak lokalni arheološki muzej. Blago se sastoji od dviju brončanih sjekira, sedam komada zlatnog nakita i šest zlatnih ukrasa na odjeći, potječe iz brončanog doba, a procijenjena mu je vrijednost od 1,5 milijuna eura. Neimenovani 42-godišnji nezaposleni Bugarin, koji je tražio metale kako bi ih prodao, pronašao je blago još početkom mjeseca pod korijenjem jednog stogodišnjeg stabla. Pronađeni je plijen skrio, ali ga je pronašla policija, nakon čijeg je ispitivanja bio prisiljen predati blago gradskom muzeju, jer po bugarskom zakonu se svi predmeti koji pripadaju nacionalnom blagu moraju predati državi.

MOSKVA - Ruski premijer Vladimir Putin obustavio je privatizaciju slavnih filmskih studija Lenfilm u Sankt Peterburgu nakon prosvjeda ruskih sineasta, među kojima je i Aleksander Sokurov, dobitnik ovogodišnjeg Zlatnog lava u Veneciji, rečeno je u četvrtak u Moskvi. "Nakon prosvjednog pisma filmskih radnika, ministarstvo kulture povuklo je prijedlog. Izradit će novi, uravnoteženiji plan", rekao je za agenciju AFP Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov. Vlada je planirala zadržati 25 posto dionica tih studija koje su boljševici nacionalizirali 1918., a ne koriste se od pada Sovjetskog Saveza. Ostatak je trebala kupiti grupa Vladimira Jevtušenka, milijardera bliskog vlasti. Lenfilm je utemljen prije 100 godina u samome središtu nekadašnjeg Lenjingrada i ondje su snimljena neka od najboljih ostvarenja sovjetske kinematografije. Danas ti studiji "izgledaju kao Staljingrad poslije nacističkog bombardiranja", rekao je Peskov. Lenfilm i moskovski studiji Mosfilm bili su među najvećima u svijetu u doba Sovjetskog Saveza koji je mnogo ulagao u sedmu umjetnost držeći je izvrsnim sredstvom za širenje komunističke propagande u inozemstvu.

NEW YORK - Tjelovježba bi mogla učiniti uspješnijim nastojanja tinejdžera da prestanu pušiti, pokazuje novo američko istraživanje. Ranija istraživanja pokazuju da vježbanje kod odraslih može pomoći u odvikavanju od pušenja a vjeruje se da fizička aktivnost ublažava apstinencijske simptome i umanjuje potrebu za cigaretama. Istraživanje, objavljeno u časopisu Pediatrics, promatralo je učinak poticanja na tjelovježbu u okviru standardnog programa odvikavanja tinejdžera od pušenja. Američki program odvikavanja od pušenja za srednje škole, koji se provodi u državnim školama, postiže 21 posto uspjeha u napuštanje navike. Istraživanje je provođeno u Zapadnoj Virginiji u kojoj je veći broj pušača među srednjoškolcima a tjelovježba na niskoj razini i ispitanicima su ponuđena tri različita programa pomoći. Prvi je bio standardni program, drugi standardni program obogaćen tjelovježbom i treći jednokratno savjetovanje sa stručnom osobom. U istraživanju su sudjelovala 233 učenika i nakon šest mjeseci pokazalo se da program obogaćen tjelovježbom ima najveći uspjeh te je uz njegovu pomoć prestalo pušiti 31 posto ispitanika, uz standardni program njih 21 posto je prestalo a nakon jednokratnog savjetovanja manje od 16 posto. Istraživanje je utvrdilo i to da je dodavanje tjelovježbe postiglo rezultate samo kod dječaka, odnosno u programu obogaćenom tjelovježbom 27 posto mladića prestalo je pušiti naspram 18 posto koliko ih je prestalo pušiti uz standardni program. Kod djevojaka nije bilo takvih odstupanja i 26 posto prestalo je pušiti uz standardni program obogaćen tjelovježbom dok ih je 23 prestalo uz standardni program.

LOS ANGELES - Ugovor koji je potpisao legendarni britanski bend The Beatles 1965. godine s tvrtkom koja im je organizirala koncert u Kaliforniji, a u kojemu se vidi da su slavni glazbenici bili protiv rasne segregacije, prodan je na dražbi za 23.033 američkih dolara, što je četiri puta više od određene početne cijene. U ugovoru se navodi da se od The Beatlesa "neće zahtijevati nastup ispred segregirane publike" na koncertu u Cow Palaceu u Kaliforniji. Potpisao ga je menadžer benda Brian Epstein. Beatlesi to napravili u jeku borbe za ljudska prava u SAD-u, davši svoj obol naporima pokreta Martina Luthera Kinga. Poznato je da su Beatlesi i ranije javno iskazali stav o građanskim pravima 1964. godine, kada su odbili nastupiti ispred razdvojene publike u Jacksonvilleu na Floridi. Gradski dužnosnici su im tada popustili i dopustili da se publika na stadionu izmiješa, pa je bend stupio na pozornicu. "Nikada nismo svirali pred segregiranim gledateljstvom i sigurno nećemo početi sada", rekao je tada John Lennon. Prije dražbe u Los Angelesu ugovor je procijenjen na 3.000 do 5.000 dolara. Prodan je ovoga tjedna, a identitet kupca nije otkriven.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙