FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U nedjelju u New Yorku sastanak Kvarteta za Bliski istok

ZAGREB , 17. rujna 2011. (Hina) - Pregovarači Kvarteta za Bliski istok sastat će se u nedjelju u New Yorku kako bi još jedanput potaknuli ponovno pokretanje izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora te upozorili na moguće konfrontacije u pogledu potencijalnog članstva palestinske države u UN-u, izjavio je u subotu neimenovani EU-ov diplomat.

Sastanak u New Yorku održat će se dva dana nakon što je predsjednik Mahmud Abas izvijestio da će, tijekom posjeta Općoj skupštini UN-a idući tjedan, zatražiti punopravno članstvo palestinske države u toj svjetskoj organizaciji, čime je pokrenuo diplomatski sukob s Izraelcima i sa SAD-om.

Napori članova Kvarteta koji čine izaslanstva EU-a, SAD-a, Rusije i UN-a, dio su snažnih međunarodnih diplomatskih nastojanja, osobito pojačanih u posljednjih nekoliko tjedana, a cilj im je uvjeriti Palestince da odustanu od svojih planova.

Washington i Izrael smatraju da bi, ukoliko se UN izjasni za palestinsko članstvo u toj organizaciji, taj potez mogao naškoditi izgledima za uspjeh mirovnih pregovora. Vlade obiju država smatraju da se jedna država može osnovati samo dogovorom između obiju strana.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbacio je nastojanja palestinskog predsjednika Abasa da zatraži priznanje palestinske države u UN-u. "Mir se može postići jedino izravnim pregovorima s Izraelom", stoji u Netanyahovu priopćenju u kojemu se Palestinska samouprava optužuje za neprekidno izbjegavanje pregovora s Izraelcima.

"Pošto Palestinska samouprava odustane od tih neproduktivnih mjera, osobito od unilateralne odluke da se obrati UN-u, u Izraelu će naći partnera za pregovore i mir", rekao je Abas te istaknuo kako Palestinci, a ne Izraelci, žele delegitimizirati okupaciju u nastojanju da dobiju članstvo u UN-u. Također je kazao kako je Izrael legitimna država, no da se zbog nastavka izgradnje u židovskim naseljima na okupiranim teritorijima i odbijanjem traženih granica buduće palestinske države, bavi nelegalnom aktivnošću, prenijeli su izraelski mediji.

State Department je ponovio kako će Washington i dalje nastojati vratiti Izraelce i Palestince za pregovarački stol. "Nastojat ćemo ih potaknuti da se vrate za pregovarački stol kako bi mogli razmotriti brojna pitanja o konačnom statusu te postići sveobuhvatni mirovni sporazum čiji bi rezultat bile dvije države koje egzistiraju jedna pokraj druge", izjavio je glasnogovornik State Departmenta Mark Toner. SAD se i ranije oštro protivio inicijativi Palestinske samouprave, tvrdeći, poput Izraelaca, da se palestinska država može osnovati samo kroz pregovore.

Washington je izravno kazao kako će staviti veto na bilo kakvu rezoluciju o državnosti u Vijeću sigurnosti UN-a, a neki američki političari najavili su da će pokušati obustaviti slanje godišnje pomoći SAD-a Palestincima u iznosu od oko 500 milijuna dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙